Podeli vest

Zagovornici reforme policije u SAD dugo su tvrdili da će kamere na uniformama policajaca pomoći da se smanji prekomerna upotreba sile i da se izgradi javno poverenje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:pixabay

Teško je, međutim, pregledati milione sati snimaka koje naprave takozvane “bodi kem” kamere, ali tu veštačka inteligencija (AI) može da pomogne, prenosi Glas Amerike.

Kamere koje su nosili policajci u Memfisu snimile su kako je zaustavljanje zbog saobraćajnog prekršaja postalo smrtonosno, a tim povodom pet policajaca suočava se sa optužbama u vezi sa smrću Tajrija Nikolsa. Pregled snimaka sa policijskih kamera će sigurno biti deo krivičnog postupka.

Snimci sa kamera se retko proveravaju i analiziraju, kaže Entoni Tasone, direktor kompanije ”Trulio” za upotrebu veštačke inteligencije.

“Za mene, gledanje videa i razgovor sa kolegama i prijateljima iz policije doveli su do saznanja da nije prvi put da su ti policajci koristili takav jezik ili bili u takvoj situaciji”, kaže Tasone.

On naglašava da će softver veštačke inteligencije za policijske kamere pomoći šefovima policija da intervenišu na vreme, kao što šefovi u drugim organizacijama prate interakciju svojih zaposlenih. “Ideja o analizi zaposlenih radi unapređivanja usluga korisnicima postoji već duže vreme”, kaže on.

Truliov sistem veštačke inteligencije daje visoke ocene kada policija koristi učtive izraze kao što su “gospođo”,“hvala” i kada objašnjava šta rade.

Isti sistem upozorava kada policajac koristi uvrede, pretnje ili psovke.

U Koloradu, šef policije u Aurori, Art Asevedo je nedavno počeo jednogodišnju probu ”Truliovog” sistema. Cilj je da se pohvali dobra policija, dok se ispravlja potencijalno negativno ponašanje.

“Tražićemo te loše navike i dobre navike i predstavićemo ih našim policajcima tako da mogu da uče na njima, da budu bolji”, kaže Asevedo. Američka unija za građanske slobode upozorava da vlada treba da zaštiti prava grupa koje bi mogle da budu pogođene analizom snimaka sa kamera na telu policajaca uz pomoć veštačke inteligencije. Anaja Robinson, predstavnik Unije, kaže da “moramo tačno da znamo kako ih koriste, tačno kako su regulisane i tačno šta im nije dozvoljeno da rade sa njima”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ