Podeli vest

Borba protiv požara i spašavanje ljudi iz ovih situacija uvek je opasan zadatak, ali vatrogasci uskoro dobijaju vrednu pomoć pošto neke američke kompanije razvijaju robote koji mogu da pretražuju zgrade u plamenu pre ulaska vatrogasaca, a među tim robotima je i FireBot.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay ilustracija

Jedna od kompanija koje rade na tome je i “Paradigm robotics” iz Ostina u Teksasu, prenosi portal TechCrunch.

Reč je o robotu na daljinsko upravljanje koji može da izdrži temperaturu do 650 stepeni i može da radi do četiri sata u kontinuitetu. Dizajniran je u obliku kutije pa se kreće pomoću gusenica, a može i da savladava različite prepreke. Robot koristi MIMO bežičnu tehnologiju koja mu omogućava da šalje podatke do risivera udaljenog do 1,5 kilometara.

Na taj način se bezbedno može istražiti objekt u plamenu, dok se tim robotom upravlja pomoću džojstika i gleda ekran.

FireBot poseduje senzore koji uključuju HD optičke i termalne kamere, kao i različite mehanizme za otkrivanje opasnih gasova. Osim toga, može da detektuje i prisustvo ugljen-monoksida i cijanovodika, dva najsmrtonosnija isparenja koja mogu čak i da usmrte ljude.

Robot se kreće dvostruko brže od vatrogasca koji nosi odelo i punu opremu. Očekuje se da će FireBot na tržištu koštati 90.000 dolara kada se nađe u prodaji nešto kasnije ove godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: