Podeli vest

Gde god da pogledate kada doputujete na Santorini slike i prizori vas podsećaju da ste na vulkanskom ostrvu: lunarni pejzaži, crne i crvene plaže, šljunak od očvrsnute lave, ali pre svega zadivljujuća lepota ovog mesta koja je izvajana tokom nasilne vulkanske prošlosti, javlja Si-En-EN.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

santorini
Foto: Pixabay

Ovo ostvo u arhipelagu Kiklada u južnom Egeju, poznato je po svojoj kalderi, jezeru u vulkanskom krateru u obliku polumeseca koje oduzima dah. Kaldera na Santoriniju je nastala u jednoj od najvećih poznatih erupcija vulkana pre oko 3.600 godina.

Smatra se da je erupcija bila toliko snažna da je potpuno uništila drevni grad Akrotiri na Santoriniju i zadala smrtonosni udarac drevnoj pomorskoj civilizaciji Minojaca, koji je u to vreme živeli na ostrvu, navodi Si-En-En.

Danas je Santorini, poznat i kao Tira, jedno od najromantičnijih letovališta u Grčkoj sa luksuznim vilama i hotelskim kompleksima koja pružaju vrhunski odmor i najrazmaženijim posetiocima, ambijent iz snova za raskošna venčanja i glamurozne zabave.

Strme vulkanske litice ostrva koje se uzdižu do 305 metara nadmorske visine, načičkane tradicionalnim kućama ofarbanim u blještavo belu boju sa azurno plavim škurama, pružaju posetiocima jedinstvene, zanosne prizore zahvaljujući kojima je Santorini verovatno jedno od najviše fotografisanih lokacija na planeti.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: