Podeli vest

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić saopštio je danas da su Beograđani u prethodnih godinu dana sigurno videli šta je za njih urađeno, jer su donete odluke koje nisu donošene decenijama unazad, a koje nisu bile nimalo lake.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ BEOINFO/

On je istakao je da su građani na taj način počeli da stiču poverenje u gradsku vlast, saopštio je Sekretarijat za informisanje Grada Beograda.

Govoreći o uspesima koje je gradska vlast postigla u prethodnih godinu i po dana, gradonačelnik je rekao da su donete mere za koje će neko reći da su lude, a neko da su hrabre, ali da su pre svega dobro proračunate.

Šapić je tom prilikom izdvojio socijalne mere, kao što su besplatni udžbenici, vrtići, bazeni.

“Usluge socijalne zaštite su postale besplatne, od asistenata za odrasle osobe do personalnih asistenata, usluga gerontodomaćica. Smanjene su cene karata u gradskom prevozu, obezbeđeni vaučeri, zatim prečišćivači vazduha u školama, kao i druge mere koje su umnogome olakšale živote naših građana”, istakao je dosadašnji gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, u vođenju jedne lokalne samouprave socijalna politika izuzetno je važan aspekt i to se ne može smatrati populizmom kako neki žele da predstave mere koje su preduzete.

Kako kaže, prvi put u poslednjih 15 godina nema probijanja rokova što se tiče infrastrukturnih projekata.

“Prvi put imamo uvid u sredstva koja naplaćujemo i potpunu kontrolu čitavog sistema. Krenućemo i u postavljanje informativnih tabli koje će se, za sada, nalaziti na hiljadu stajališta i pomoću kojih će građani imati informacije gde se nalazi autobus. Uveli smo verifikaciju vozila, što znači da će svako vozilo morati da ispoštuje određene standarde. Vozila su daleko čistija, a očekujem da sledeće godine neće postojati vozilo u kojem neće raditi klima”, naveo je Šapić.

On je najavio plan da se u narednim godinama u potpunosti izbaci nafta kao gorivo u javnom prevozu i da se u potpunosti pređe na gas, koji se pokazao daleko isplativijim i manje štetim po životnu sredinu.

Govoreći o gradnji metroa, Šapić je podsetio da je to nacionalni projekat i prvi put nakon 60 godina vide se rezultati na tom pravcu u vidu gradilišta na Makišu.

Kako je rekao, zaista veruje da je došlo pravo vreme da Beograd dobije metro.

Gradonačelnik je istakao da je organizacija međunarodne izložbe “Ekspo 2027” jedna od najvećih stvari, u poslednjih nekoliko decenija, koja bi trebalo da se desi u našoj zemlji, a Beograd time dobija praktično priliku da bude centar sveta.

“Gradovi koji su već bili domaćini ovakve međunarodne izložbe menjali su svoju infrastrukturu i ekonomiju. Pored toga, „Ekspo 2027” se uklapa u dalji razvoj Beograda koji treba da ide u tom pravcu. Znam da se na nacionalnom nivou izuzetno radi na tome, a mi kao Grad Beograd radimo svu propratnu dokumentaciju i radićemo uglavnom svu glavnu infrastrukturu”, rekao je Šapić.

Kako kaže, Ekspo nije samo Ekspo, to je i nacionalni stadion, novi sajam, novi putevi, čitava jedna zona u kojoj će Beograd da se razvija.

Šapić je rekao da je zahvalan na poverenju koje mu je dato, ali da ne misli da mu je bilo šta poklonjeno jer iza njega stoje rad i rezultati.

“Mislim da sam sve zaslužio. Svakog dana se trudim da prvo Beograđanima isporučim rezultate, a onda i onima koji su mi dali poverenje. Pred građane izlazim sa rezultatima koje sam postigao u svojoj 14 godina dugoj karijeri i stvarima koje sam postigao za ovih godinu i po dana vodeći Grad Beograd. Na Beograđanima je da odluče”, rekao je gradonačelnik.

Šapić je istakao da je potrebno da svako ko se kandiduje za funkciju gradonačelnika ima operativno znanje i iskustvo iz lokalne samouprave i da je voditi Beograd časno, ali i izuzetno teško.

“Želim da me građani za 10-20 godina pamte po rezultatima i svemu što sam uradio. Kao što mislim da Novi Beograd nije isti bio 2022. godine, kada sam ga napustio, u odnosu na 2012. godinu, kada sam preuzeo da ga vodim. Isto tako onog momenta kada se završi moj mandat, a nadam se da ću dobiti jedan pun, pravi četvorogodišnji mandat, jer za godinu i po dana je teško ostaviti dublji trag, ni Beograd više neće biti isti grad u odnosu na pre. Mislim da Beograd objektivno za pet-šest godina može drastično da se promeni i da postane prava evropska metropola u svakom pogledu, jer on to i zaslužuje”, zaključio je Šapić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: