Podeli vest

Aleksandar Šapić primio je ambasadorku Kralјevine Švedske i ambasadora Švajcarske.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

šapić
FOTO TANJUG/ BEOINFO/ SEKRETARIJAT ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić primio je danas u Starom dvoru ambasadorku Kralјevine Švedske Aniku Ben David i ambasadora Švajcarske Konfederacije Ursa Šmida.

U odvojenim razgovorima, gradonačelnik je upoznao goste sa najznačajnijim projektima glavnog grada, ukazujući na važnost saradnje Beograda i Srbije sa svim gradovima i državama sveta, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

U razgovoru sa ambasadorkom Švedske, sagovornici su se podsetili na više od 100 godina zvaničnih bilateralnih odnosa naše dve zemlјe, mada prijatelјski kontakti datiraju još iz doba srpskog kralјa Milana Obrenovića.

Šapić je naglasio da je Švedska jedan od najznačajnijih privrednih partnera Srbije s obzirom na to da u našoj zemlјi posluje oko sto kompanija sa švedskim kapitalom.

Jedna od najvećih investicija je svakako „Ikea” u Beogradu, jer je samo za prvi objekat ove robne kuće pre pet godina investirano 70 miliona evra.

Trenutno je na snazi 29 bilateralnih ugovora, a Švedska je i jedan od najvećih donatora bespovratne pomoći našoj zemlјi.

Izuzetno su važne investicije u oblast zaštite životne sredine, a iskustva ove zemlјe su dragocena za Beograd.

Tokom susreta sa ambasadorom Švajcarske Ursom Šmidom, gradonačelnik Šapić je ukazao na uspešnu saradnju između dve zemlјe i podsetio na pomoć kojom je kroz Švajcarski državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO) od 2001. do 2016. godine finansirana donacija 113 tramvaja i prikolica Grada Bazela Beogradu, čime je iskazan visok stepen prijatelјstva, te omogućeno funkcionisanje i dalјi razvoj tramvajskog sistema.

Posebno je ukazano na značaj kompanija koje posluju u glavnom gradu Srbije, na mnogobrojne zajedničke projekte u oblasti razvoja infrastrukture, ekologije, nauke i kulture, kao i razvoja koncepta zelenog i pametnog grada. U razgovorima je konstatovan visok stepen saradnje i izražena nada da će ona biti i dalјe unapređivana.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ