Podeli vest

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić istakao je da su ugovori sa izdavačima za nabavku udžbenika za osnovne i srednje škole potpisani i da je u toku distribucija po školama, a da je odlukom Grada Beograda novac za tu namenu obezbeđen iz gradskog budžeta.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Šapić je je rekao da se sistem nabavke udžbenika nije promenio i da je taj posao poveren školama, samo što je ovoga puta Grad platio kompletnu nabavku, saopštio je Beoinfo.

“Na ovaj način pomogli smo roditeljima u septembru, koji je inače najopterećeniji mesec za kućni budžet svakog od njih”, naveo je Šapić. Ukazao je da će takođe od 1. septembra boravak svih mališana u državnim vrtićima biti besplatan jer će Grad refundirati punu cenu.

“Kad je reč o privatnim vrtićima, oni sami formiraju cenu i na to ne možemo da utičemo. Svakako bi poskupeli, a da nismo doneli odluku da refundiramo pun iznos, uzmite u obzir koliko bi tada koštali”, rekao je gradonačelnik.

On je istakao da će u narednom periodu Grad pokušati da otvara što veći broj državnih vrtića, iako, kako je objasnio, postoji problem sa osobljem koje bi radilo u njima.

“Pored vaspitačica poseban problem imamo sa spremačicama i kuvaricama, jer su im plate male. Bez tih ljudi čitav sistem ne bi funkcionisao i zato Grad pokušava da to nadomesti, u zakonskim okvirima. Ali svakako da ćemo u narednih godinu i po dana pojačati izgradnju državnih vrtića i pokušati da dodatan broj tih ustanova imamo na usluzi Beograđanima”, rekao je Šapić.

Naveo je da će predškolci imati i besplatne časove engleskog jezika, kao i da će u svim vrtićima i osnovnim školama biti postavljeni prečišćivači vazduha o trošku Grada jer je primećeno da se roditelji sami organizuju oko kupovine, za čim više neće biti potrebe. Od septembra, takođe, učenici i osnovnih i srednjih škola moći će i u svojoj školi da dobiju besplatnu personalizovanu kartu za prevoz, koju su do sada dobijali u opštinama, najavio je Šapić.

On ističe da je bila velika potražnja za kartama za besplatno korišćenje bazena, precizirajući da je te karte izvadilo više od 200.000 Beograđana.

“Od jeseni će ‘Beogradska kartica’ uključivati i mogućnost korišćenja bazena narednog leta, ali i mnoge druge pogodnosti”, rekao je Šapić. Govoreći o funkcionisanju novog sistema javnog prevoza, rekao je da je prezadovoljan.

“Za mesec, dva dana izaći ćemo sa šestomesečnim presekom od uvođenja novog sistema i odluke da rasturimo loš sistem koji je izjedao naš prevoz skoro petnaest godina. Biće još mnogo novih stvari, ali važno je što smo uspeli da promenimo sistem naplate karata, da učinimo prevoz jefitinijim, jednostavnijim za plaćanje i dostupnijim svima, a autobuse čistijim, sa klima uređajima koji rade. Mislimo da je prevoz danas kvalitetniji nego što je bio”, rekao je Šapić.

Izrazio je uverenje da, uz nabavku novih autobusa i tramvaja i uz sve mere koje se sprovode, za godinu do godinu i po dana možemo da imamo jedan od najboljih prevoza u ovom delu Evrope i da se od toga neće odustati.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!