Podeli vest

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da su potpisani ugovori sa izdavačima udžbenika za osnovne i srednje škole, kao i da je sada na izdavačima i školama da sprovedu dalju proceduru, a da će Grad Beograd obezbediti sva sredstva.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ BEOINFO/ARHIVA

“Više puta sam govorio, od momenta kada sam najavio besplatne udžbenike negde krajem prošle godine, da će procedura biti identična kakva je bila i ranije, znači svaka škola će birati izdavače koje želi, potpisivaće se ugovori sa izdavačima. Jedina je razlika što ćemo ovoga puta mi platiti, a do sad su plaćali roditelji”, rekao je on.

Kada je reč o državnim vrtićima, gradonačelnik je napomenuo da će Grad Beograd od septembra refundirati 100 odsto od cifre svim roditeljima čija deca idu u vrtić, odnosno da roditelji više neće ništa morati da finansiraju.

“Što se privatnih vrtića tiče, mi ne možemo da utičemo na poskupljenje privatnih vrtića. Pretpostavljam da je poskupljenje usled inflacije. Na to ne možemo da utičemo, ali ono što smo obećali biće sprovedeno”, naglasio je on.

Šapić kaže da se u toku septembra, nakon što se ispune administrativne forme i procedura, očekuje besplatno pohađanje engleskog jezika za sve predškolce, što će, smatra on, značajno rasteretiti kućni budžet jer je za roditelje, čija deca idu u školu ili se spremaju za polazak u školu, septembar mesec finansijski najopterećeniji.

“Očekujem da u septembru krene besplatan engleski jezik. Pokušaćemo da to od sada bude jedna tradicionalna stvar, da kada dete dođe u predškolski uzrast, engleski jezik bude obezbeđen od strane Grada Beograda”, najavio je on.

Gradonačelnik je takođe najavio da bi do Nove Godine, svaka učionica u Beogradu trebalo da bude obezbeđena prečišćivačima za vazduh koji će servisirati i nabaviti Grad Beograd, i koji će u zimskim i jesenjim danima kada su učionice zatvorene, kada ima raznih epidemija, pomoći deci.

“Ne možemo zagađen vazduh da povežemo sa grejnom sezonom zato što nema pravila. Sada je mesecima u Beogradu čist vazduh, ne možemo da nađemo tačan razlog i moramo na tome da radimo, kao što i radimo pa menjamo javni prevoz, stare kotlove po vrtićima, pošumljavamo Beograd, trudimo se da na sve načine vodimo računa o čistom vazduhu, ali to nije akcija koja može da se sprovede odmah”, objasnio je Šapić i dodao da će se nabavkom prećiščivača rastretiti kućni budžet kako roditelji ne bi morali sami da se organizuju i da ih kupuju.

Komntarišući kako će sve najavljeno uticati na budžet Grada Beograda, Šapić smatra da je to stvar socijalne politike i brige o ljudima, i da je neophodno da budžet i sredstva koja se ubiraju od Beograđana, budu vraćena na što kvalitetniji način.

“Budžet je toliki koliki jeste, njega ne možemo da menjamo, čak smo na značajnom udaru bili ove godine zbog inflacije koja je u Evropi poslednjih nekoliko godina zbog krize i rata u Ukrajini. Stvar je odluke, negde štedita a na drugoj strani taj novac prosleđujete Beograđanima”, naveo je on.

Šapić kaže da iako je javni gradski prevoz za srednjoškolce besplatan još od maja meseca, i da su srednjoškolci mogli da dođu u svoju opštinu i izvade kartu za prevoz do kraja svog školovanja u srenjoj školi, nije se preveliki broj njih odazvao zbog čega će se organizovati obilazak svih srednjih škola u septembru kako bi svi prisutni mogli na licu mesta da dobiju svoju personalizovanu kartu.

Dodao je da svi učenici koji tada ne budu prisutni, će moći da koristi kartu koju budu izvadili u svojoj gradskoj opštini.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

uefa

UEFA: Kazna za HNS 28 000 Eura

Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije (UEFA) kaznila je danas Fudbalski savez Hrvatske sa ukupno 28.000 evra zbog incidenata navijača na…