Podeli vest

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je, na sednici Skupštine grada, da se Planom generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu konačno kompletira detaljna razrada prve linije metroa i da može da se definiše lokacija svake stanice.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

šapić
FOTO TANJUG/ BEOINFO/ SEKRETARIJAT ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA/ARHIVA

Govoreći o izgradnji bicillističko-pešačkog mosta preko Save Šapić je kazao je da se o tome govori već decenijama, ali iz nekog razloga taj projekat nije urađen.

„Mislim da je ovo velika stvar posebno za novobeogradske blokove. Stiču se uslovi da napravimo projekat koji se nadam da ćemo završti do kraja ove godine, da bi mogli 2024. da krenemo u izvođenje tog mosta. Građani beogradskih blokova će biti povezani sa Adom Ciganlijom na koju će moći da dođu biciklom ili pešačenjem“, rekao je Šapić.

Kako je najavio projekat će početi da se radi posle ove sednice. „Pošto je lagan most realno je da se isprojektuje do kraja ove godine i da se izgradi u roku od godinu i po dana“, rekao je Šapić i dodao da sa ponovnim aktiviranjem beogradske žičare biće dva alternativna načina dolaska na Adu Ciganliju što će biti i put do Zoološkog vrta kada tamo bude izmešten.

On je dodao da je takođe važan predlog plana detaljne regulacije za Ustaničku ulicu. „Posle 13 godina, 2009. usvojen je taj plan koji je zablokirao čitav taj deo Zvezdare, Mali Morki Lug, Kaluđericu, zato što neko tada nije uzeo sve aspekte u obzor i ništa se na tom potezu nije uradilo, ostalo je parče. Uradićemo to na isti način kako je urađen Bulevar, neće biti nikakvih šminkanja o kojima pišu neki mediji“, rekao je Šapić.

Dodao je da je to velika stvar za sve građane Zvezdare i Kaluđerice, Malog Mokrog Luga, jer će Bulevar imati istu šitrinu u tom delu kao i u drugim delovima, dobiće se dve trake u svakom pravcu što će rasteretiti saobraćaj.

Što se tiče Beogradske kartice, gradonačelnik Beograda rekao je da je cilj gradskih vlasti da one zažive na kvalitetan način, onakav kakav Beograđani zaslužuju.

Kako je rekao, cilj gradske vlasti je da Beograđani uvođenjem kartica dobiju brojne benefite i dodao da je on iskustva sa karticama imao i kao predsednik Opštine Novi Beogard, kada je, kako je kazao, više od četvrtine novobeogradskih porodica koristilo karticu. “Ukoliko budemo uspeli da implementiramo ono što želimo, svaki Beograđanin će moći u svom novčaniku da ima pored popusta u najvećim trgovinskim lancima s kojima ćemo praviti ugovore, svoj profil gde će moći da nađu sve pogodnosti važne za određene grupe- penzionere, mlade i radno sposobno stanovništvo“, rekao je Šapić.

Beogradska kartica“ pružiće i mogućnost korišćenja besplatnih usluga i sadržaja u oblastima kulture, sporta, obrazovanja kao i drugim oblastima koje obezbeđuje grad Beograd.

Gradonačelnik Beograda je izjavio da će ugovor sa Kenkartom, kako je i najavljeno, biti raskinut i posle 12 godina će kontrola i naplata karata u javnom prevozu biti vraćena pod upravu Grada Beograda.

Šapić je kazao da za raskid ugovora sa Kenkartom neće biti plaćanja nikakvih penala. “Posle toga možemo da pričamo mnogo ozbiljnije o nekim stvarima koje se tiču javnog prevoza. Neke korake smo preduzeli, ali moramo da sačekamo da se raskine ugovor, što će se desiti posle ove sednice gradske skupštine”, rekao Šapić. Sednica skupštine Beoograda trajala je skoro 15 sati, a odbornici su raspravljali i usvojili 37 tačaka.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: