Podeli vest

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da da grad planira formiranje posebnih zona bezbednosti oko škola, vrtića i igrališta.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

šapić
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ARHIVA

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić posetio je danas povodom početka školske godine, osnovnu škou “Ivan Goran Kovačić”, gde je đacima poželeo dobrodošlicu, a roditeljima poručio da grad priprema set mera koji će naredne godine njima i deci olašati polazak u školu, i one koje će se odnositi na formiranje posebnih zona bezbednosti oko škola, vrtića i igrališta.

Šapić je prvacima, kao i roditeljima poželeo uspešan početak novog životnog razdoblja.

“Školski dani nose radost, ali i obavezu. Predstavljaju najlepši period života”, rekao je Šapić.

Podsetio je da je tokom 10 godina vođenja opštine Novi Beograd dodelio mnoge nagrade najboljim učenicima, koji sada već postaju odrasli ljudi, koji će preuzimati najvažnije funkcije u vođenju grada i države.

“Zato je na nama da im obezbedimo najbolje uslove obrazovanja, ali i da omogućimo njihovom bezbednosti tokom školovanja”, rekao je Šapić.

On je istakao da će se tokom nastupajuce školske godine percipirati najbitniji problemi, a da se od naredne pripremi set ozbiljnih ekonomskih mera koji će, pre svih roditeljima olakšati polazak u školu njihove dece.

“Set mera biće pripremljen za sve učenike u narednih nekoliko meseci, ali sa njima ćemo izaći kada one budu sistemski pripremljene, da ne bi opet ostalo na praznoj priči”, rekao je Šapić i dodao da smo se “prethodnih godina naslušali raznih obećanja”.

On je u izjavi za medije najavio formiranje Radne grupe koja će Vladi Srbije uputiti zahtev za formiranjem bezbednih zona oko škola i vrtića.

Ideja je, kaže, da se u saradnji sa policijom i pravosudnim organima proglase bezbedne zone u školskim i dvorištima vrtića, kao i parkovima i igralištima oko samih škola, gde deca provode najviše vremena.

U tim zonama bi kaznena politika bila drastično rigoroznija za počinioce krivičnih dela, a pre svega, za one koji diluju narkotike ili vrše nasilje nad učenicima.

“Ako bi smo uspeli zakonski da te bezbednose zone uvedemo, mislim da bi naša deca u školama i vrtićima bila neuporedivo bezbednija, a roditelji bezbrižniji”, rekao je Šapić.

Rekao je da se naša država bori protiv kriminala u svim segmentima društva, ali da ova inicijativa znači da imamo i prioritete.

“Želimo da na sve moguće načine da zaštitimo one na kojima naša zemlja u buducnosti treba da počiva, a to su naša deca”, rekao je Šapić.

Zamenica gradonacelnika Vesna Vidovic je podsetila da je ove godine u beogradske škole krenulo 17.230 prvaka, dodajući da je to najveći broj prvaka u Beogradu u poslednjih 15 godina.

“S obzirom da će jedan od prioriteta gradske vlasti biti deca, ovaj podatak nas posebno raduje. Pored najave gradonacelnika da ćemo se pobrinuti za bezbednost dece, ulagaćemo u obrazovanje i rekonstrukciju škola, gledati da obezbedimo i dodatne kapacitete u vrtićima i školama u naseljima gde postoji potreba” rekla je Vidović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: