Podeli vest

Jedno gazdinstvo u Begeču napravilo je rakiju od šargerepe i za litru tog unikatnog napitka, kako kažu, potrebno je 20 kilograma tog povrća.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

Flaša “šargarepovače” prodaje se za 1.200 dinara, a pored domaćih kupaca, ova rakija je tražena i u Slovačkoj, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj.

Žena koja ispred svoje kuće prodaje ovo unikatno piće, prenosi portal nsuživo.rs, kaže da da je njen deda došao na ideju da pored viljamovke i dunje, na svom salašu peče i šargarepu.

Ona objašnjava da je proces pečenja ove rakije dug i zahtevan, ali da, kako naglašava, njena porodica to radi iz ljubavi.

Dodaje da se uzgojem šargarepe u njenoj porodici svi bave, od najstarijih do najmlađih i da su čak nekoliko puta učestvovali i na poznatoj begečkoj “Šargarepijadi”.

Begečka šargarepa proglašena je za proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom 2017. godine i zbog specifičnih karakteristika i kvaliteta postala je treći sertifikovan proizvod na teritoriji Novog Sada, a druga zaštićena šargarepa u Evropi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: