Podeli vest

Donald Tramp će morati da prikupi skoro pola milijarde dolara nakon što je osuđen za poslovnu prevaru. Rok za ovo je ponedeljak.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Tanjug/Rebecca Blackwell (STF)

Preduzetnik nekretninama i bivši predsednik ima rok do ponedeljka da prikupi skoro pola milijarde dolara obezbeđenja nakon što je osuđen za poslovnu prevaru . Advokati Donalda Trampa već su izjavili da njihov klijent nije u mogućnosti da to učini, prenosi Heute.

Zašto i za šta je Tramp osuđen?

Na građanskom suđenju u Njujorku, Tramp i njegovi sinovi Donald Junior i Erik proglašeni su krivim za veštačko naduvavanje imovine svoje imperije nekretnina tokom godina kako bi dobili povoljne uslove od banaka i osiguravajućih kompanija.

Tramp je stoga u februaru osuđen na novčanu kaznu od oko 355 miliona dolara plus kamate, a njegovi sinovi su kažnjeni sa po 4 miliona dolara plus kamate. Ukupno, ove kazne iznose približno 464 miliona dolara (417 miliona švajcarskih franaka).

Zašto Tramp sada mora da skuplja novac?

Tramp još ne mora da plati kaznu. Ali pravosuđe od njega zahteva da obezbedi obezbeđenje jednaku novčanoj kazni u slučaju da mu žalba ne uspe. Ovaj nastup je ujedno i preduslov da se pregovara o njegovom imenovanju.

U teoriji, bivši predsednik može ili prikupiti novac iz sopstvenih sredstava i deponovati ga na bankovni račun koji kontroliše apelacioni sud. Ili dobija garancije za kauciju od osiguravajućih ili drugih kompanija za potreban iznos.

Prema rečima njihovih advokata, Tramp i njegovi sinovi niti imaju potrebnu sumu u gotovini niti su u poziciji da dobiju garancije. Advokati su nedavno rekli da je 30 osiguravača odbilo Trampove zahteve za kauciju.

Zašto Tramp nema novca?

Magazin Forbs procenjuje Trampovo bogatstvo na 2,6 milijardi dolara. Međutim, većina toga je vezana za nekretnine – uključujući hotele i golf terene – i stoga mu nije odmah dostupna. Sam Tramp je prošle godine rekao da ima 400 miliona dolara likvidne imovine.

Početkom marta, međutim, položio je kauciju od 91,6 miliona dolara u drugom slučaju, što je značajno smanjilo njegova novčana sredstva. Ovaj slučaj se odnosi na njegovu osudu za klevetu kolumnistu Jean Carroll, koju je seksualno zlostavljao 1996. godine, prema prethodnoj osudi.

Državni tužilac Leticija Džejms već je najavila da će zapleniti delove Trampove imovine ako on ne bude u stanju da plati.

Šta je sledeće?

Državni tužilac Njujorka Leticija Džejms dala je Trampu rok od 30 dana da obezbedi obezbeđenje, koji ističe u ponedeljak. Ne može se isključiti da će ona produžiti rok. Tramp se takođe može obratiti Vrhovnom sudu države Njujork u poslednjem trenutku da dobije produženje roka.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: