Podeli vest

Saudijska Arabija i Rusija složile su se danas da produže svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte do kraja godine, čime će se na globalnom tržištu naći 1,3 miliona barela sirove nafte manje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

nafta
Foto:Pixabay

Najave iz Rijada i Moskve dovele su do toga da referentna nafta Brent iznosi iznad 90 dolara po barelu u današnjem trgovanju, što je cena koja na tržištu nije viđena od prošlog novembra, preneo je AP.

Potezi ovih zemalja će verovatno povećati troškove vozačima na pumpama i doneti nove tenzije u odnosima između Saudijske Arabije i SAD, navela je agencija.

Predsednik SAD Džozaf Bajden je prošle godine upozorio Saudijsku Arabiju da će biti suočena sa posledicama zbog partnerstva sa Rusijom na smanjenju proizvodnje nafte dok Moskva vodi rat protiv Ukrajine.

U saopštenju Saudijske Arabije, koje je prenela saudijska državna novinska agencija, navodi se da će zemlja i dalje pratiti tržište i da može preduzeti dalje mere ako bude potrebno.

Ovo dodatno dobrovoljno smanjenje preduzeto je kako bi se ojačali napori iz predostrožnosti, koje čine zemlje OPEK+ u cilju podrške stabilnosti i ravnoteže tržišta nafte, navodi se u izveštaju saudijske novinske agencije, koja se pozvala na neimenovanog zvaničnika Ministarstva energetike.

Ruska agencija TAS S citirala je Aleksandra Novaka, zamenika ruskog premijera i bivšeg ministra energetike, koji je rekao da će Moskva nastaviti da smanjuje 300.000 barela nafte dnevno.

Odluka ima za cilj jačanje mera predostrožnosti koje su preduzele zemlje OPEK+ u cilju održavanja stabilnosti i ravnoteže tržišta nafte, rekao je Novak. Referentnom naftom Brent trgovalo se danas po ceni od 90 dolara po barelu odmah nakon objave. Brent se uglavnom kretao između 75 i 85 dolara po barelu od prošlog oktobra.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ