Podeli vest

Mnogi muškarci pate od gubitka kose kako stare – ali i mladi muškarci mogu biti pogođeni. Oni, čini se, još teže to podnose. Ipak, postoje različiti načini za borbu protiv gubitka kose.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Unsplash

Gubitak kose nastaje kada kosa na glavi opada i više ne raste. Postoje različiti oblici – od pojedinačnih, kružnih ćelavih mrlja do potpunog gubitka kose. Veliki teret za pogođene, jer se puna kosa često smatra idealom lepote. Gubitak kose ne pogađa samo muškarce, od toga mogu patiti i žene i deca. Međutim, opadanje kose se javlja mnogo češće kod muškaraca, posebno kako stare. 

Specijalista FMH za plastičnu i estetsku hirurgiju objašnjava: „Oko 50 do 80 procenata svih muškaraca pati od hormonskog gubitka kose, što se naziva androgenom alopecijom. Način i kada se ovaj oblik opadanja kose manifestuje u velikoj meri je nasleđen.”

Gubitak kose nakon puberteta

Specijalista za plastičnu i estetsku hirurgiju opisuje zašto genetski uzrokovani gubitak kose dovodi do gubitka gornje kose: „Krajnji proizvod ciklusa testosterona, dihidrotestosteron (DHT), skraćuje fazu rasta kose. Oni postaju tanji, opadaju i na kraju koren kose takođe atrofira tako da kosa više ne raste.”

Mladići takođe mogu biti pogođeni. „Naročito kada gubitak kose počne rano, nivo patnje je visok za mnoge muškarce“, kaže stručnjak Danst. Obično počinje u predelu linije kose koja se povlači i/ili potiljačnog pršljena, a zatim se širi i može pokriti celu gornju kosu. Što ranije kosa počne da opada, veća je verovatnoća da ćete kasnije potpuno ćelavi. 

Foto: Unsplash

Dobiti medicinsko mišljenje

Pre nego što preduzmete mere protiv gubitka kose, vaš porodični lekar ili dermatolog treba da isključi bolest kao uzrok, kaže Saša Dunst. Simptomi nedostatka takođe mogu podstaći gubitak kose, kao i ozbiljan stres u vašem profesionalnom ili privatnom životu. Zdrav način života i uravnotežena ishrana su dobri za celo telo, a samim tim i za kosu.

Nakon lekarskog pregleda, gubitak kose se može sprečiti ili privremeno zaustaviti odgovarajućim lekovima: na primer, minoksidilom kao tonikom za kosu ili penom za direktno nanošenje na kožu glave, ili tabletama finasterida koji inhibiraju enzime. Ove tablete smanjuju proizvodnju DHT-a, krajnjeg proizvoda ciklusa testosterona, koji skraćuje faze rasta kose i uzrokuje gubitak kose.

Delujte rano kako biste sprečili gubitak kose

Mnogi šamponi za kosu sa kofeinom, cinkom ili vitaminom E dostupni su u slobodnoj prodaji i namenjeni su da podrže rast kose. Oralni vitamini su takođe dostupni u apotekama i drogerijama. Stiftung Varentest je testirao neke od ovih proizvoda i smatra da su aktivni sastojci minoksidil i finasterid najpogodniji. Iako ovo ne uzrokuje rast nove kose, trebalo bi barem da spreči napredovanje gubitka kose. 

Takozvana PRP terapija je efikasnija i ima manje neželjenih efekata od lekova. „Plazma bogata trombocitima (PRP) iz vaše krvi se ubrizgava direktno u zahvaćeno vlasište“, objašnjava Dunst. Ovaj tretman se može dodatno optimizovati dodavanjem regenerativnih ćelija iz sopstvenih uzoraka masti ili kože. Ovo je namenjeno sprečavanju gubitka kose i stimulisanju stvaranja novih folikula dlake.

Šta možete učiniti ako imate akutni gubitak kose

„Ako već postoje ćelave ili tanke oblasti u kosi na glavi, transplantacija korena kose je način da se vrati gušća kosa“, otkriva Danst. „Koren kose se uklanja sa potiljka i ponovo sadi u zahvaćena područja.

«PRP i/ili transplantacija korena kose mogu biti od velike pomoći za mnoge muškarce. Drugi se pomire sa situacijom i obrijaju glavu na ćelavo kada primete da im se kosa proredi“, kaže stručnjak. U ovim slučajevima, pri izlaganju sunčevoj svetlosti, preporučljivo je uvek adekvatno zaštititi kožu glave od opekotina od sunca.

Privremeno prikrijte svetle tačke na koži glave

Ako još uvek ne patite od ozbiljnog gubitka kose i želite da jeftino prikrijete mrlje koje su proređene ili opadajuće linije kose, to možete učiniti pomoću frizura i saveta za stilizovanje. Ako imate malu ćelavu tačku na potiljku, možete je pokriti dužom kosom. Zatim treba dobro popraviti frizuru lakom za kosu.

Povučena linija kose može se dobro prikriti bilo bočnim razdjeljkom, kratkom frizurom, podšišanom ili kosom srednje dužine. Kada birate proizvode za stilizovanje, pazite da ne koristite sjajne proizvode, jer oni čine kosu tanjom. Voskovi i sprejevi za kosu su stoga efikasniji od većine gelova.

Tu su i tupei ili fileri za kosu koji su prilagođeni vašoj boji kose, kao što je Hairfor2 ili raspuštena kosa iz Lovenhaara, koji mogu pomoći da gornja kosa izgleda obimnije i gušće. Ovo čini da kosa ponovo izgleda punije i daje korisniku novo samopouzdanje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: