Podeli vest

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su juče Informaciju o odlaganju početka grejne sezone i racionalizaciji potrošnje električne energije za novogodišnju rasvetu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

skupstina grada beograda
Foto: Shutterstock

Za tu tačku dnevnog reda današnje sednice gradskog parlamenta glasalo je 57 odbornika, protiv je bilo 18, a uzdržanih nije bilo.

U Infomaciji se navodi da je imajući u vidu novonastalu situaciju sa snabdevanjem energentima potrebno doneti odgovarajuće mere u cilju neophodnosti štednje energenata zbog postojanja opasnosti od potpunog prekida u snabdevanju, do čega bi moglo doći zbog globalne energetske krize.

Podseća se da se pravilima o radu distributivnog sistema toplotne energije JKP “Beogradske elektrane” predviđeno da se isporuka toplotne energije u toku grejnog dana može prekinuti u slučajevima povoljne spoljašnje temperature spoljašnjeg vazduha (iznad 15 stepeni).

Beogradskim elektranama se nalaže da ne započinju isporuku toplotne energije krajnjim korisnicima dok god je prognozirana povoljna spoljašnja temperatura, a Gradskom štabu za vanredne situacije nalaže se da u skladu sa vremenskim prilikama svakodnevno daje preporuku Elektranama o početku grejne sezone.

Javnom preduzeću Javno osvetljenje nalaže se da u cilju uštede električne energije i potrebe restriktivnog ponašanja prema potrošnji energenata novogodišnju rasvetu postavi od 15. decembra do 15. januara sledeće godine i to samo u centralnim gradskim celinama.

Odluka o postavljanju posebne vrste montažnih objekata

dbornici Skupštine grada Beograda usvojili izmene i dopune odluke o komunalnom redu kojma se predviđa postavljanje posebne vrste montažnih objekata na teritoriji prestonice, koji će se koristiti za potrebe Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju.

Reč je o sekretarijatu koji se bavi pitanjima komunalnih delatnosti, zaštite životne sredine, ljudi i dobara, pružanja pomoći građanima, prikupljanjem informacija o problemima na javnim mestima…a cilj je efikasnije rešavanje problema na terenu.

Odbornici su usvojili i izmene i dopune Odluke o uniformi i oznakama komunalnih milicionara.

Između ostalog, tim izmenama je predviđeno da na gornjem leđnom delu uniforme bude ispisan znak “Komunalna milicija” ispod kog je oznaka u obliku štita plave boje oivičenog belim ramom unutar koga će biti ispisana oznaka “BELI”, a ispod nje “BEOGRADSKI LIČNI”.

Tokom rasprave, šef odborničke grupe “Ujedinjeni” Mila Popović rekla je da nije problem ni u imenu ni u izgledu uniformi jer to, kako je rekla, neće promeniti situaciju u Beogradu.

“Dokle god ne promenite ljude koji sede u sekretarijatima, Beograđanima neće biti bolje, zvali se oni beli ili plavi ili kako god”, rekla je Popović.

Odbornici su usvojili i izmenu odluke o komunalnoj inspekciji, dopunu odluke o Gradskoj upravi Grada Beograda, kao i izmene odluke o zadovoljavanju potreba i interesa građana u oblasti sporta u Beogradu.

Predstavnici opozicije imali su primedbe da dopunom odluke o gradskoj upravi nećemo dobiti bolju i organizovaniju upravu, već samo mnogo obimniju.

Šef odborničke grupe “Moramo” Dobrica Veselinović naveo je da je Gradska uprava 2016. imala 2.515 ljudi, a da je 2021. bilo 3.125 zaposlenih.

“Nema potrebe da će neki ”Beli” imati posebna ovlašćenja kada su oni, kao komunalna milicija mogli to da rade i do sada. Treba nam otvoreni sistem prijava, primer je BEOKOM gde imamo gomilu prijava za koje ne znamo šta je sa njima. Treba nam otvorena Gradska uprava, a menjanje uniforme ili naziva neće doprineti da živimo u uređenijem gradu”, poručio je Veselinović.

Odbornici su usvojili i Rešenje o davanju saglasnosti na statut JKP za upravljanje parkovima i obezbeđivanje uslova za njihovo uređenje, upotrebu, unapređenje i zaštitu na području gradskih opština Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski Venac, Stari Grad i Čukarica – “Beogradski park”, Rešenje o davanju saglasnosti na Statut JKP za naplatu, logistiku i rukovođenje javnim prevozom putnika u Beogradu i Rešenje o davanju saglasnosti na Statut pozorišta KPGT.

Odbornici opozicije tvrde da gradska vlast preduzećem “Beogradski park” želi da uvede privatni kapital u upravljanju parkovima.

Ana Gođevac iz odborničke grupe “Ujedinjeni” rekla je da prema toj odluci, gradonačelnik može sam da donese odluku da se prodaju

privatnicima preduzeća koja upravljaju parkovima.

Ona je navela primer sportskog sela koje je izgrađeno za decu koja, kako kaže, sada u njega ne mogu ni da uđu, osim u igraonicu za šta moraju da plate, a tamo su sada, naglasila je, praonica i kafić.

Odbornici su, između ostalog, uvojili i Predlog rešenja o davanju saglasnosti na rebalans poslovanja JKP GSP “Beograd”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ