Podeli vest

Belgija je prva zemlja u svetu koja je usvojila zakon o ugovoru o radu za seksualne radnike, a prema kome svi koji se u toj zemlji bave prostitucijom imaju pravo na zdravstveno osiguranje, penziju, beneficije za nezaposlene i porodične dodatke, godišnji odmor i porodiljsko bolovanje, britanski piše Telegraf.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto: Pixabay

“Ovaj zakon je prvi ovakav u svetu. Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je ovo važno”, rekao je Dan Bauvens, portparol sindikata seksualnih radnika u Belgiji (UTSOPI) i dodao da se nada da će tekst zakona kopirati i druge zemlje, kao što su to uradile sa njihovim odrednicama za istopolne brakove, abortus, eutanaziju i prava transrodnih osoba.

On je za Brisel tajms rekao da takvim modelom, Belgija pokazuje da joj je cilj da zaštiti seksualne radnike, bez obzira na moralne osude koje bi neki ljudi mogli da imaju prema njima. Ovim zakonom omogućeno je onima koji se bave prostitucijom da potpišu ugovore o radu, nakon što je Belgija postala prva zemlja u Evropi koja je dekriminalizovala seksualni rad 2022. godine.

Kako piše Telegraf, ako seksualni radnik ili radnica odbiju klijenta više od 10 puta tokom šest meseci, makro može da pokrene intervenciju državnog povrenika, ali ne može da otpusti zaposlenog. Zakonom su regulisana prava radnika, ali i uslovi za poslodavce.

Time je uključeno pravo seksualnog radnika da odbiju klijenta ili seksualni čin, kao i pravo da u bilo kojem trenutku prekinu seksualni čin bez straha od otkaza ili kazne. Seksualni radnici takođe imaju pravo da biraju na koji način će izvršiti seksualni čin, a mogu i da odbiju da sede u izlogu (nalik onima u Amsterdamu) ako osećaju da je njihova bezbednost ugrožena, objavljeno je u belgisjkim medijima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: