Podeli vest

Selaković je reagovao na to što je slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova povodom Vučićeve izjave pozvalo na razgovor srpsku ambasadorku Zoranu Vlatković.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

selaković
FOTO TANJUG/ MARINA MAKSIMOVIĆ/ARHIVA

Ne postoji apsolutno ništa sporno u rečima predsednika Aleksandra Vučića koje je izgovorio na konferenciji za novinare sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, izjavio je danas šef srpske diplomatije Nikola Selaković, reagujući na to što je slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova povodom Vučićeve izjave pozvalo na razgovor srpsku ambasadorku Zoranu Vlatković.

Selaković je za Tanjug rekao da je predsednik Srbije na konferenciji za novinare sa predsednikom Pahorom ukazao na nepovredivost međunarodno priznatih granica država članica Ujedinjenih nacija, kao na jedan od temeljnih principa međunarodnog javnog prava, ne praveći razliku u primeni i poštovanju tog principa u zavisnosti od države.

”Za Republiku Srbiju je taj princip važeći, kako u slučaju Srbije, tako i u slučaju Ukrajine, i svake druge međunarodno priznate države članice UN. Princip je jasan, čvrst i univerzalan, takva je i pozicija Srbije, a oni koji ga ne poštuju uvek će tražiti izgovore i davati nemušta objašnjenja za svoju poziciju”, naglasio je Selaković.

Slovenačko ministarstvo je u ponedeljak pozvalo ambasadorku Vlatković na razgovor, navodeći u saopštenju da su veoma iznenađeni izjavom koju je Vučić dao tokom boravka Pahora u Beogradu.

Ministarstvo je izrazilo očekivanje da Srbija ”neće ubuduće problematizovati poziciju Slovenije o Kosovu”, s obzirom na to, kako su naveli, da slovenačka ”podrška Kosovu nije uperena protiv Srbije”.

U saopštenju se napominje da se Slovenija ”odlučno protivi izjednačavanju slovenačkog priznanja Kosova sa ruskom agresijom na Ukrajinu”.

Ministarstvo očekuje da će postojeća dinamika saradnje sa Srbijom biti nastavljena i želi da dve zemlje razvijaju prijateljske odnose i zajedno traže mogućnosti za rešavanje otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu.

”To će stvoriti mogućnosti da i Srbija i Kosovo napreduju prema EU. Slovenija će nastaviti da teži saradnji sa Srbijom na svim nivoima”, dodaje se.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji sa Pahorom u subotu, odgovarajući na pitanje novinara da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji, zamolio da se stave u poziciju Srbije i pokušao primerom da objasni tu situaciju.

“Kako da objasnim građanima da uvodimo sankcije protiv Rusije koja nije prekršila teritorjalni integritet Srbije, a ne protiv Slovenije koja je to učinila”, upitao je Vučić.

On je dodao da je Sloveniju naveo kao primer i da sa tom zemljom Srbija ima dobre odnose, ali da bi slično mogao da kaže i za druge zemlje kao što su SAD, Nemačka, Francuska…


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: