Srbija ima sve preduslove da u izazovnim vremenima očuva mir, smatra ministar spoljnih poslova Nikola Selaković

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

selaković
FOTO TANJUG/ MARINA MAKSIMOVIĆ/ARHIVA

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da je u izazovnim vremenima važno sačuvati političku stabilnost i mir, a da Srbija ima sve preduslove za to zbog jakog liderstva, strateške vizije, političke stabilnosti i opredeljenja za politiku vojne neutralnosti.

Selaković je rekao da je situacija dramatična, ne samo u Evropi i našem širem regionu, već u čitavom svetu, a da su dogadaji na istoku Evrope označili promenu geopolitičke i bezbednosne arhitekture.

“Te promene nose potpunu nepredvidivost”, rekao je Selaković za TV Hepi i dodao da je Srbija izložena pritiscima koji su najvise koncentrisani na predsednika Aleksandra Vučića, kao i da je Srbija jedna od retkih zemalja koja od početka ima vrlo jasan i principijelan stav kada je reč o poštovanju međunarodnog prava.

Ministar je podsetio da je sredinom maja prisustvovao godišnjoj sednici Komiteta ministara Saveta Evroope u Torinu i da je tada od nemalog broja ministara inostranih poslova zemalja clanica EU slušao lekcije o poštovanju teritorijalnog integritata i političke nezavisnosti država kao ključnih pravila međunarodnog prava koja, nažalost, u slučaju Srbije ne važe.

Tako se, dodao je Selaković, moglo čuti od jednog ministra inostranih poslova da njegova država čvrsto podržava teritorijalni integritet Ukrajine, Moldavije i Gruzije, a posle toga je rekao da njegova zemlja podržava i pozdravlja zahtev Prištine da ude u Savet Evrope.

“Kada ja pitam šta je sa teritorijalnim integritetom Srbije, oni prećute i onda se suočite sa vrhunskim licemerjem i dvostrukim standardima gde niko sa zapadnog Balkana ne napravi nijedan milimetar u evropskim intregacijama, a Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za članstvo”, rekao je Selaković.

“S jedne strane, u kojim granicama dobiju taj status, kada je Srbija trebalo da stekne status kandidata rekli su da imaju jedan Kipar, aludirajući na teritorijalne probelme koji postoje na Kipru, i da im tako nešto ne treba, a danas drugi stiču status kandidata, Ukrajina u kojoj nažalost bukti rat i Moldavija”, rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je rekao da ako neko nama promoviše teritorijalni integritet i suverenit kao vrhovni princip međunarodnog prava, onda mora da zna da je je taj princip počeo pre 23 godine da se ignoriše, a da je pre 14 godine ozbiljno prekršen u Srbiji.

Ponovio je da Srbija podržava teritorijalni integritet i Ukrajine i Moldavije i naveo da Moldavija nije uvela sankcije Rusiji, a da istovremeno postoji pritisak na Srbiju da to uradi, te da se tu vidi politika dvostrukih aršina na koju smo, nažalost, navikli.

Selaković je naglasio da je najvažnije da se sačuva mir u situaciji kada Priština nastavlja sa jednostranim potezima, a Aljbina Kurtija predstavnici odredenih zemalja sa zapada tapšu po ramenu.

Poručuje da je Srbija faktor stabilnosti, i da nije reagovala na svaku provokaciju, a zahvaljući predsedniku Vučiću svaka odluka i reakcija bila pažljivo odmeravana.

Kaže da Srbija nije neko ko stvara probleme, ali svako ko prati stanje u regionu mora da zna da Srbija nije vreća za udaranje i da je Srbija spremna da štiti sebe i svoje nacionalne interese kada su oni ugroženi i kada je napadnuta.

“Svako ko želi da se igra vatrom to mora da zna. Ako neko hoće da sedne sa nama da rešavamo probleme, imaće partnera u nama, ali ako neko hoće da se iživljava nad našim narodom, mora biti svestan da mu to neće proći”, rekao je Selaković.

Prema njegovim recima, mudra politika predsednika Vucica se pokazala kao ispravna, omogućila privredni razvoj, a Srbija je danas uglednija i vojno respektabilnija i nije nikoga ugrožavala.

Ministar je rekao da je inicijativa “Otvoreni Balkan”, koja dobija sve veću podršku, rezultat i regionalne politike koju vodi Vučić, a da je garant te politike jaka i stabilna Srbija.

Prema njegovim rečima, veliki je pritisak na pet država članica EU koje nisu priznale tzv. Kosovo, taj pritisak je veći nego ikad ranije i nego što je bio 2008. godine i ta akcija dugo traje.

“Na nama je da sa našim prijateljima negujemo prijateljske odnose. I oni su i pod pritiscima i ucenama. Na nama je da radimo sve što možemo da održavamo najbolje moguće prijateljske odnose sa tim državama i da razumemo da i njima nije lako zbog tih pritisaka”, naveo je Selaković.

Upitan o situaciji u BiH, naglasio je da Srbija poštuje teritorijali integritet BiH, uključujući i teritorijalni integrite Republike Srpske kao njenog sastavnog dela i da insistira na poštovanju i doslednoj primeni Dejtonskog mirovnog sprazuma, ciji je i garant kao njegov potpisnik.

“Ne smatramo da je bilo kakavo nametanje mera, odluka i sankcija dobro. Bilo bi dobro da se predstavnici tri konstitutivna naroda i dva entiteta dogovaraju i svako rešenje koje bude postignuto među njima je rešenje prihvatljivo za nas”, rekao je Selaković.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: