Abazović je rekao da je poseta Kijevu moralna i politička obaveza, i da ukrajinski narod u neku ruku u ovoj situaciji “čini čuda”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ukrajina eu
Foto: Shutterstock

Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija podržavaju inicijativu da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, saopšteno je danas na zajedničkoj pres konerenciji predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i premijera Crne Gore i Albanije, Dritana Abazovića i Edi Rame.

Zelenski je rekao da je svestan da je Crna Gora mala zemlja, koja limitirano može da pomogne kad je u pitanju humanitarna i vojna pomoć, ali da “gde ima volje, ima i načina”.

“Započeli smo dijalog i to je vrlo bitno. Zemlja koja je u ratu kao Ukrajina ima mnogo problema. Svakog dana je na stotine ranjenih. Apel za pomoć je upućen i Crnoj Gori, ali i svim drugim partnerima”, kazao je Zelenski, prenele su podgoričke Vijesti.

On je dodao da je bitno što ima podršku zemalja članica NATO-a, jer je pitanje bezbednosti prioritet i da bi Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija mogle, kao članice NATO-a, pitanje bezbednosti Ukrajine da postave na sastancima Alijanse.

Abazović je rekao da je poseta Kijevu moralna i politička obaveza, i da ukrajinski narod u neku ruku u ovoj situaciji “čini čuda”.

“Vi se borite za principe i mogućnost izbora načina života. Imate podršku Crne Gore da u skladu sa željom vaših građana postanete deo evropske familije”, naveo je crnogorski premijer.

On je kazao da je najbitnije da rat stane, kako bi se sprečila dalja smrt i devastacija, a da se nakon toga nada početku obnove Ukrajine, i da će Crna Gora pomoći koliko god bude mogla.

“Ovo je poruka i velikim silama da stanemo svi na istu stranu kada je u pitanju odbrana demokratskih principa”, rekao je Abazović.

On je, kako je preneo portal RTCG, snažno podržao Ukrajnu i najavio da će Crna Gora pomoći toj državi u skladu sa svojim mogućnostima.

Abazović je rekao je da je Zelenskom preneo poruku da Crna Gora snažno podržava ukrajinske EU integracije i da je spremna da podrži Ukrajinu i vojno i finansijski.

Abazović, Rama i Zelenski su najavili i zajedničku izjavu kojom će podržati EU budućnost Ukrajine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: