Podeli vest

Kineski predsednik Si Đinping doputovao je večeras oko 21.40 časova u Beograd, a na aerodromu “Nikola Tesla” dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ (STF)

U pratnji kineskog predsednika je i njegova supruga profesorka Peng Lijuan.

Kineskog predsednika dočekali su i supruga predsednika Vučića, Tamara Vučić, predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, kao i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom.

U delegaciji su i ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović, kao i ambasador Kine u Srbiji Li Ming, sa suprugom Lu Fangcing.

Avion kineskog predsednika su do aerodroma kroz naš vazdušni prostor dopratili srpski lovci MiG-29, a na beogradskom aerodromu je u njegovu čast postrojena garda Vojske Srbije.

U čast kineskog predsednika KUD “Kolo” izvešće dve numere, “Igrale se delije” i “Moravac”.

Na ulicama Beograda vijore se zastave Kine i Srbije.

Postavljeni su i bilbordi sa natpisom na srpskom i kineskom jeziku: Dobro došli poštovani kineski prijatelji, a duž auto-puta bandere su okićene zastavicama dve države.

Si Đinpingova delegacija broji oko 400 članova, a njegov boravak u Srbiji obezbeđivaće oko 3.400 policajaca.

Ceremonija svečanog dočeka kineskog predsednika Si Đinpinga planirana je za sutra ispred Palate Srbija, posle čega će uslediti sastanak predsednika Vučića i Sija.

Pre njihovih zvaničnih izjava za medije biće održan plenarni sastanak delegacija predvođen predsednikom Vučićem i predsednikom Sijem.

Predsednik Vučić izjavio je ranije da je poseta predsednika Kine Si Đinpinga ogromna čast, odgovornost i obaveza i velika šansa za Srbiju i naglasio da je saradnja sa Kinom Srbiji donela mnogo, a da jedan od sporazuma, potpisan u oktobru u Pekingu – Sporazum o slobodnoj trgovini stupa na snagu 1. jula.

Si je poslednji put bio u Srbiji 2016, što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine i tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu.

Vučić se sa Sijem sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma “Pojas i put”, kada je potpisano 18 sporazuma, uključujući i sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu.

Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina.

On je petodnevnu turneju počeo posetom Francuskoj 5. maja, a posle Beograda očekuje ga poseta Budimpešti.

Si: Čelično prijateljstvo Kine i Srbije pustilo dublje korenje u srcu dva naroda

Predsednik Narodne Republike Kine Si Đingping poručio je večeras, po dolasku u Beograd, da je čelično prijateljstvo Srbije i Kine pustilo dublje korenje u srcu dva naroda i da je uveren da će ova poseta biti plodonosna i otvoriti novo poglavlje u odnosima dve zemlje.

“Kina i Srbija su jedna drugoj pružile čvrstu podršku u pitanjima koja se tiču naših suštinskih interesa i velikih briga. Zajednički smo podržavali međunarodnu pravičnost i pravdu i doprineli svojim udelom u promovisanju mira i razvoja u svetu”, istakao je Si u saopštenju koje je izdala Ambasada Kine u Srbiji.

On je istakao da mu je veliko zadovoljstvo da dođe u državnu posetu Republici Srbiji na srdačan poziv predsednika Aleksandra Vučića i, u ime kineske vlade i naroda, uputio srdačne pozdrave i najbolje želje prijateljskoj vladi i narodu Srbije.

“Kina i Srbija imaju duboko tradicionalno prijateljstvo. Naši bilateralni odnosi izdržali su test promenljivog međunarodnog okruženja i postali lep primer međudržavnih odnosa. Od uspostavljanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva 2016. godine, bilateralni odnosi su ostvarili istorijske rezultate. Dve zemlje vezuje čvrsto političko uzajamno poverenje i postigle su plodne rezultate u visokokvalitetnoj saradnji „Pojas i put“, poručio je Si.

On je podsetio da su se dve zemlje dogovorile o sveobuhvatnom međusobnom izuzeću od viza, otvorile direktne letove i potpisale sporazum o slobodnoj trgovini, a da razmena među ljudima postaje sve snažnija.

“Stojeći na novoj istorijskoj početnoj tački, Kina će raditi sa Srbijom kako bi zajedno ostala posvećena prvobitnoj težnji i zajedno napredovala u otvaranju novog vidika u saradnji Kine i Srbije sa jačim zamahom, većim obimom i višim kvalitetom”, naveo je predsednik Kine.

Naglasio je da se raduje što će ovu posetu iskoristiti kao priliku za detaljnu razmenu mišljenja sa predsednikom Vučićem o bilateralnim odnosima i drugim pitanjima od zajedničkog interesa, obnoviti prijateljstvo, planirati saradnju, istražiti razvoj i izraditi novi plan za razvoj bilateralnih odnosa.

“Uveren sam da će ova poseta biti plodonosna i da će otvoriti novo poglavlje u odnosima Kine i Srbije”, poručio je Si.

Vučić Siju: Ovom posetom učinili ste veliku čast Srbiji, koja iskreno voli Kinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa suprugom Tamarom Vučić dočekao je večeras na aerodromu “Nikola Tesla” predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga i njegovu suprugu profesorku Peng i tom prilikom je poručio kineskom predsedniku da je ovom posetom učinio ogromnu čast srpskoj zemlji i narodu, koji iskreno voli Kinu i ceni prijateljstvo te zemlje.

“Poštovani predsedniče Si, uvaženi prijatelju, dobro nam došli u Srbiju!
Ovom posetom učinili ste ogromnu čast našoj zemlji i narodu, koji iskreno voli Kinu i ceni prijateljstvo Vaše velike zemlje. Vizija sveta za koju se zalažete, dala je inspiraciju i snagu i našoj maloj zemlji koja danas hrabro i ponosno korača putem napretka i uspeha”, napisao je Vučić na svojoj Insatgram stranici “buducnostsrbijeav”.

Vučić je Siju poručio da Srbija želi da iskrenim gostoprimstvom uzvrati makar malim delom za svu podršku koju kineski predsednik nesebično pruža Srbiji.

“Živelo čelično prijateljstvo Srbije i Kine, koje se kalilo u teškim vremenima i koje ćemo nastaviti da čuvamo kroz uzajamno poštovanje, razumevanje i čvrstu podršku”, zaključuo je Vučić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ