Svim penzionerima u Srbiji, kojih ima oko 1,65 miliona, danas će biti uplaćeno po 20.000 dinara jednokratne pomoći države, najavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mali
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ARHIVA

“Isplata je već počela, država je za naše najstarije sugrađane izdvojila više od 33 milijarde dinara dodatne pomoći koja je na liniji dosadašnje državne politike brige o zajednici i pojedincu u godinama krize“, rekao je Mali.

On je pojasnio da će novac biti isplaćen preko PIO fonda te da je ovo peta jednokratna pomoć isključivo penzionerima u poslednje četiri godine koliko traje kriza u svetu započeta pandemijom korona virusa 2020, a nastavljena ratom u Ukrajini, energetskom krizom te sukobima u Gazi, saopštilo je Ministarstvo finansija.

“Do sada smo penzionerima isplatili oko 650 evra pomoći u pet jednokratnih davanja i kroz jednokratne pomoći koje su stizale svim kategorijama građana. Paralelno sa tim smo u roku od dve godine prosečnu penziju podigli za 56,1 odsto. To je prava borba za očuvanje standarda građana, borba sa inflacijom i nedozvoljavanje da svetska kriza utiče na kvalitet života građana“, rekao je Mali.

On je podsetio da je prvo u aprilu 2020. godine isplaćeno 4.000 dinara penzionerima, potom u decembru iste godine još 5.000 dinara, u septembru 2021. godine 50 evra, te u februaru 2022. 20.000 dinara. Uz ove pomoći samo najstarijoj populaciji, oni su primili, kao i svi građani koji su se tada prijavili, u maju 2020. godine po 100 evra, a potom 2021. godine 80 evra u tri tranše (30+30+20 evra).

“Od velike je važnosti da očuvamo srpski ekonomski rast koji beležimo, a ove godine on će iznositi 2,5 odsto u godini kada evropske zemlje idu u recesiju. Osim toga cilj je i očuvanje kupovne moći građana u godinama kada smo se borili i sa inflacijom koju je donela svetska nestabilnost“, rekao je Mali.

On je naznačio da je, vođena time, država 1. oktobra ove godine penzije povećala 5,5 odsto, a od 1. januara 2024. godine će biti uvećane za dodatnih 14,8 odsto, što je kumulativno povećanje od 21,1 odsto.

Prosečna penzija u 2022. godini je, kako je rekao, iznosila 267,6 evra, a, dodao je, očekuje se da u ovoj godini dostigne 326 evra, odnosno u januaru 2024. godine 390 evra.
“Prosečna penzija 2012. godine iznosila je tek 204 evra i ovaj skok je veliki uspeh, ali sa tim ne stajemo. Nećemo biti zadovoljni dok ne dostignemo obećanih 650 evra do kraja 2027. godine“, rekao je Mali.

Uz redovno povećanje penzija, rekao je ministar, obezbedili smo i brojne popuste i beneficije pri plaćanju roba i usluga za penzionere preko projekta „Penzionerska kartica“ za koji se do sada prijavilo oko 1.059.000 korisnika.

“Do 29. novembra se više od 750 firmi, kompanija, preduzetnika, javnih preduzeća i ustanova uključilo u projekat ‘Penzionerske kartice’, a među njima su i sve značajne kompanije koje imaju mrežu po celoj Srbiji, sa vrlo stimulativnim popustima. Znamo koliko to penzionerima znači“, poručio je ministar finansija.

On je zaključio da je kao prvi korak koji je bio neophodan za ispunjavanje glavne uloge države, pomoći svojim građanima, bilo neophodno stabilizovati javne finansije, proći kroz tešku fiskalnu konsolidaciju, započeti šire sistemske reforme i otvoriti Srbiju za investicije kako bi se konačno pokrenuo krug većeg broja otvorenih radnih mesta, a potom i rasta plata.

“To smo sve uspeli u deceniji iza nas, rezultati su značajni. Srbija je sada jaka i nastavljamo dalje sa svim neophodnim merama da taj rast očuvamo“, zaključio je Mali.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ