Podeli vest

Američka televizijska, filmska i komercijalna rediteljka i dobitnica Oskara Sintija Vejd izjavila je danas da bi jedno celo leto želela da posveti snimanju filma u Srbiji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG VIDEO

“Bili smo prošle godine u Beogradu, Novom Sadu i Nišu i imala sam ogromnu želju da se vratim, da držim studentima intenzivne kurseve o produkciji. Ljudi su ovde drugačiji, različite generacije se druže, nisu stalno na telefonima. Volela bih da se vratim još jednom leti i snimam film u Srbiji”, rekla je Vejd u intervjuu za Tanjug.

Ona je dodala i da ima “intenzivnu konekciju” sa svakim svojim filmom jer ih vezuje za određeno doba života.

“Ja na svoje filmove gledam kao na moju decu, kao da su deo mog DNK-a. Film koji je najviše deo mene je Freeheld, sama sam ga snimala bez finansijske podrške, osećala sam se kao da moram da ga napravim. Shelter dogs mi je takođe značio puno”, kazala je Vejd.

Vejd je istakla da u filmovima najviše voli da se bavi socijalnim temama i pričama o svakodnevnim herojima, onim koje nisu još ispričane.

“Filmovi biraju mene, kao da me zgrabe za vrat i nateraju da ih napravim iako ja ne želim u tom momentu. Kad počnem da sanjam o filmu i postanem opsednuta, znam da moram da ga napravim”, rekla je Vejd.

Zbog tema kojima se bavi u filmovima, Sintija Vejd imala je i problema.

“Kada sam bila studentkinja, radila sam priču o plesačima. San Francisko je tada bio drugačiji i dok smo snimali te žene, desilo mi se da me juri makro, to je bilo strašno. Drugi put kad sam osetila da sam u opasnosti je kada sam snimala film u Indoneziji o vulkanu čija je aktivacija bila izazvana bušenjem gasa, štedeli su novac i taj vulkan je kasnije uništio 17 sela. Trebalo nam je obezbeđenje zbog bilionera koji je to i izazvao”, rekla je ona.

Vejd je dodala i da su je u Srbiju doveli saradnici sa njenog poslednjeg filma “Flagmakers”.

“Najveća američka fabrika zastava pravi pet miliona zastava godišnje, ali skoro svi koji prave te zastave su ili imigranti ili izbeglice iz celog sveta, kao mali mikrokosmos. Koproducentkinja filma je bila Srpkinja i kada se penzionisala vratila se ovde, pa je prošle godine usledio poziv Američke ambasade da i ja posetim Srbiju”, zaključila je Vejd.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: