Podeli vest

Značaj pametne kuće je značajno porastao poslednjih godina. Međutim, i dalje postoje mnoge predrasude prema pametnom domu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Već pre 100 godina, glumac Baster Kiton se na izvestan način pozabavio današnjim pametnim domom u kratkom filmu „Električna kuća“ . U nemom filmu, Kiton igra botaničara koji slučajno dobija diplomu električara i pretvara svoju kuću u inženjersko čudo.

Od tada se mnogo toga dogodilo; u korak sa napredovanjem digitalizacije, pametna domaćinstva postaju sve uobičajenija. Ipak, predrasude prema pametnom domu i pametnim rešenjima i dalje postoje: previše složeni, preskupi, nekompatibilni uređaji, nedostatak zaštite podataka itd.

Te predrasude pobijamo – ako su samo predrasude.

„Pametna kuća je samo modni trend“

Ne, pametni termostati, sistemi osvetljenja, sistemi video nadzora, brave na vratima i još mnogo toga već su deo svakodnevnog života. Veštačka inteligencija je već uveliko proširila mogućnosti pametnih kućnih uređaja i nastaviće to da čini prepoznavanjem obrazaca, prilagođavanjem vašim željama i stalnim postajanjem sve pametnijim.

„Integracija različitih uređaja ne funkcioniše“

Međutim, zahvaljujući napretku u standardizaciji pametnih kućnih protokola i platformi, ovo funkcioniše sve bolje i bolje. A novi standard pametne kuće „Mater“ sada stvara osnovu za umrežene uređaje u kući nezavisnu od proizvođača.

„Samo zato što mogu da kontrolišem lampu preko aplikacije ne znači da je pametna.

Zavisi kako tumačite pojam „pametan“. Pametno u smislu inteligentnog bi značilo da se vaša lampa uključuje i gasi u pravo vreme bez vaše intervencije. Pametno u smislu jednostavnog rada i kontrole znači da svi proizvodi ili Svo osvetljenje u kući i bašti može se kontrolisati pomoću pametnog telefona, tableta ili putem glasovne kontrole.

foto: Unsplash

„Pametna kuća je moguća samo u novim zgradama“

Doduše, najlakše je ako možete unapred planirati sve elemente kućne automatizacije. Ali stariji stanovi i kuće takođe se mogu naknadno opremiti, pošto velika većina aplikacija radi sa radiom i komunicira preko VLAN-a ili Bluetooth-a.

„Previše komplikovano, držim se dalje od pametne kuće“

Ako želite da u potpunosti umrežite zgradu ili ako želite sveobuhvatan sistem pametne kuće, vredi da ga instalira stručnjak. Inače, pojedinačne aplikacije su dizajnirane da budu toliko lake za korišćenje da možete da radite stvari „pametno“.

Foto: Pixabay

„Elementi pametne kuće troše previše električne energije“

Ne, potrošnja energije je podesna. Takođe možete smanjiti potrošnju energije pomoću pametnih sistema za upravljanje energijom kao što su inteligentni termostati ili osvetljenje.

„Moji podaci nisu bezbedni u pametnoj kući“

U čisto lokalnoj mreži koja nije povezana na Internet, zaštita podataka je veoma visoka. Sa sistemima u oblaku, vaši korisnički podaci se čuvaju na spoljnim, zaštićenim serverima kao što su Apple, Google ili Amazon. Kada su uređaji povezani preko VLAN, Bluetooth ili mobilne mreže, pristup spolja se ne može 100% isključiti. Ali sa dokazanim bezbednosnim praksama i redovnim ažuriranjima softvera, rizik od curenja podataka je nizak. Ali jedno je takođe jasno: kada naručujete picu, sistemu su potrebni podaci o vašoj lokaciji, inače pica nikada neće doći u vaš dom…


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: