Sednica Skupštine Srbije, na kojoj je 26 tačaka dnevnog rada, biće nastavljena danas u 10 sati.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

skupština
TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ/ARHIVA

Među tačkama dnevnog reda su dopuna odluke o upotrebi Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama u inostranstvu, izveštaji o radu nezavisnih regulatornih tela, kao i pojedini međunarodni finansijski ugovori.

Ministar odbrane Miloš Vučević obrazložio je juče da se Zakon o upotrebi Vojske u multinacionalnim operacijama menja i dopunjuje kako bi se omogućilo učešće u novim operacijama.

On je precizirao da se radi o učešću u operacijama u vojnim misijama EU u Mozambiku, na Sinaju, kao i učešću u misijama preko grupe EU HEBROK, gde su pripadnici snaga više država. Prema njegovim rečima, bitno je da se deluje u kratkom roku od pet do 10 dana i da se blagovremeno dobije saglasnost parlamenta i naglasio da se izmenama obezbeđuje pravni osnov za angažovanje.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić predložio je juče u skupštini usvajanje dva zakona kojima bi se omogućio početak rekonstrukcije i modernizacija pruge između Beograda i Niša i nastavak izgradnje brzih pruga. Vesić je predložio usvajanje Zakona o potvrđivanju finansijskog ugovora železničkog koridora 10 u okviru sporazuma “globalna kapija” između Srbije i Evropske investicone banke i Zakona o potvrđivanju ugovora o zajmu železničkog koridora 10 koji se odnosi na deonice od Beograda do Niša.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović pozvao je narodne poslanike da potvrde akte Svetskog poštanskog saveza.

Poslanici u okviru zasedanja razmatrali su i izveštaj o sprovođenju aktivnosti iz Revidiranog Akcionog plana za poglavlje 23 – Borbi protiv korupcije.

Razmatrali su i godišnje izveštaje za 2021. godinu Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Zaštitnika građana, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti kao i predlog za izbor direktora Agencije za sprečavanje korupcije. Pred poslanicima su i godišnji izveštaji za 2021.

Agencije za energetiku, Komisije za zaštitu konkurencije, Fiskalnog saveta, Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, te Izveštaj o sprovedenom monitoringu za tu godinu koji je podnela Kancelarija za javne nabavke.

Poslanici razmatraju i godišnji izveštaju za 2021. Državne revizorske institucije, Komisije za kontrolu državne pomoći i Komisije za hartije od vrednosti, kao i o kandidatu za izbor direktora Agencije za sprečavanje korupcije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: