Podeli vest

Skupština Srbije izabrala je danas većinom glasova narodnih poslanika Slavicu Đukić Dejanović za ministarku prosvete.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ARHIVA

Od 194 poslanika, za izbor Slavice Đukić Dejanović glasalo je 149 poslanika, 40 ih je bilo protiv, a uzdržanih pet.

Đukić Dejanović je posle glasanja položila zakletvu pred poslanicima. Vršilac dužnosti ministra prosvete do izbora Slavice Đukić Dejanović je bio Đorđe Milićević, ministar bez portfelja, koji je tu funkciju preuzeo pošto je ministar Branko Ružić podneo ostavku 7. maja nakon masovnog ubistva u OŠ “Vladislav Ribnikar”.

Đukić Dejanović je rođena 1951.godine u Rači Kragujevačkoj.

Osnovnu i srednju školu završila je u Kragujevcu, a Medinski fakultet, magistarske i doktorske studije, kao i specijalizaciju iz neuropsihijatrije na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

U sedam mandata bila je poslanica u Skupštini Srbije, Saveznom parlamentu SR Jugoslavije i državne zajednice Srbije i Crne Gore. Obavljala je funkciju predsednice Skupštine Srbije od 2008.do 2012.godine, a od 2012 do 2014.godine bila je ministarka zdravlja Srbije.

Obavljala je funkciju direktorke Kliničko bolničkog centra u Kragujevcu od 1993. do 2000. godine, a od 2014. do 2016. bila je direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević.

Bila je i ministraka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Đukić Dejanović: Učinićemo sve da se tragedija nikada ne ponovi

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da je sa osećajem odgovornosti prihvatila predlog da bude ministar svesna da sve što bude činila, kako je rekla, iziskuje kompletnu saradnju institucija i pojedinaca da se tragedija koja je bila u OŠ “Vladislav Ribnikar” više nikada ne ponovi.

“Učinićemo sve da se nikada ne ponovi”, rekla je Đukić Đejanović novinarima u Skupštini Srbije.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije počela sa formiranjem timova i prirpemama da nova školska godina počne sa sećanjem na tu tragediju, ali uz obavezu da se nikada ne ponovi.

Đukić Dejanović je rekla da kada su u pitanju prosvetni radnici, njima se mora vratiti dostojanstvo i ugled, a njihov materijalni položaj mora biti bolji.

Takođe, istakla je da se glas dece mora čuti i da se aktivnosti usmere na borbu protiv vršnjačkog nasilja, ukazujući da je u tom smislu neophodna prevencija nasilja u školama. Kako je dodala, ona obuhvata direktan kontakt pedagoga, psihologa i onih stručnjaka i identifikovanje one dece kojima je neophodna podrška.

“Već su formirani timovi i mislim da će prvi koraci biti koraci koji garantuju bolju i sigurniju budućnost dece”, poručila je Đukić Dejanović.

Đukić Dejanović je najavila da će u narednim danima, u naredne dve-tri nedelje imati upoznavanje sa timovima i dodala da planira da se pre 1. septembra ponovo obrati medijima.

Đukić Dejanović je rekla da očekuje i povećanje broja pedagoga i psihologa u školama i stručnih saradnika u narednom periodu. Kaže da nastavni kadar u sistemu obrazovanja i zaposleni moraju biti cilj broj jedan, dodajući da će se baviti upravo materijalnim položajem i vraćanjem dostojanstva, te najavila da će ubrzo na dnevnom redu biti izmene o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

“Mislim da je jako važno da nastavimo jedinstveni informacioni sistem kroz digitalizaciju, jer se praktično danas školstvo smatra nedovoljno pismenim ukoliko taj segment nije dovoljno razvijen. Mislim da dualno obrazovanje sa više prakse mora da bude takođe jedan od naših budućih zadataka”, rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Dodala je da će jedan od budućih zadataka biti reforme u visokom obrazovanju kroz izmene Zakona o visokom obrazovanju, a napomenula da je na javnoj raspravi već bio zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju i udžbenicima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: