Podeli vest

Sindrom “slobodnog srca” mogao bi da postane dijagnoza zbog koje biste mogli da dobijete slobodne dane na poslu

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten

raskid
Foto: Shutterstock

Takotsubo kardiomiopatija, stresom izazvana kardiomiopatija, Gebrochenes-Herz sindrom ili “sindrom slomljenog srca” je medicinski termin za označavanje srčanih problema, opasnih po život, izazvanih intenzivnim emociama.

Upravo je ovo dijagnoza zbog koje bi u budućnosti možda mogli da dobijemo slobodne dane. 

Da li je realno i opravdano da dobijemo slobodne dane zbog “slomljenog srca” nakon razvoda ili raskida vodeći hrvatski poratal za zapošljavanje MojPosao postavio u istraživanju u kome je učestvovalo 2200 radnika.

Nešto manje od polovine ispitanika (41%) smatra kako bi radnici  trebali da imaju  pravo na slobodne dane ako su doživeli traumatičan prekid veze. Kako ističu, u tim situacijama neretko zna doći do privremene ‘mentalne nesposobnosti radnika za obavljanje posla’ te očitog pada produktivnosti i motivacije kod zaposlenih. Dodaju kako bi takav potez poslodavca radnici itekako cenili i višestruko vratili u budućnosti.Na pitanje koliko bi predah od posla prouzrokovan raskidom veze trebalo da traje , ne postoji univerzalan odgovor. Deo ispitanika smatra da taj period ne bi trebalo da traje  više od jednog ili dva dana, drugi poručuju da je potrebno najmanje nedelju dana odmora kako bismo zalečili nastale rane, a ima i onih koji predlažu da se period izostanka s posla trebalo odrediti zavisno od dužine veze – jedan dan slobodno za svakih šest meseci veze.Većina se, ipak, slaže kako bi ocenu opravdanosti izostanka s posla zbog slomljenog srca trebala da donese stručna osoba, odnosno psihoterapeut ili psiholog.

Opasnost od zloupotrebe prava na slobodne dane


S druge strane, 59% ljudi ideju o slobodnim danima radi prekida veze ili braka smatra promašenom i potpuno smešnom. I dok jedni poručuju kako raskid veze nije ‘razlog za bolovanje nego za slavlje’ i kako privatni život treba odvojiti od poslovnog, većina problem pronalazi u teškoj dokazivosti tegoba koje osoba oseća a koje je čine nesposobnom za rad, zbog čega će neminovno doći do zloupotrebe prava na slobodne dane.Takođe, deo ispitanika veruje kako svrha koju svakodnevno odrađivanje posla daje pojedincu može delovati terapeutski i kako je jedino ‘u radu spas’.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: