Podeli vest

Slovenačka Pećinska spasilačka služba saopštila je da bi akcija spasavanja pet osoba zarobljenih u Križnoj jami mogla da potraje nekoliko dana, u zavisnosti od porasta nivoa vode u toj pećini, ali da je ronilački tim ugroženima preko noći dostavio najneophodnije zalihe.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/STA / ROSANA RIJAVEC (STF)

“Sačekaćemo povoljan trenutak da vodostaj padne toliko da bi bilo bezbedno da se vrate iz pećine. Očekujemo da će voda možda početi da opada tokom noći, ali pad neće biti brz kao porast“, rekao je na konferenciji za novinare Valter Zakrajšek, šef intervencije Pećinske spasilačke službe.


Budući da rukavci dolaze i iz susedne Hrvatske, gde još uvek pada kiša, nije sasvim jasno kada će se voda dovoljno povući da spase zarobljene. Nadležni ne mogu da organizuju spasavanje ronilačkom opremom zbog neiskustva zarobljenih članova porodice, prenosi RTV SLO.

Šef tehničkog ronilačkog tima Damir Podnar dodao je da je situacija sa vodostajem veoma neizvesna, ali da će tim u svakom slučaju doći do zarobljenih ljudi, bilo sa novim zalihama hrane ili spasilačkim čamcem.


Pet osoba ostalo je zarobljeno u Križnoj jami, svetski poznatoj vodenoj kraškoj pećini u Sloveniji, nakon obilnih padavina u subotu poslepodne.
Reč je o tri člana jedne porodice i dva vodiča koji su ostali zarobljeni kada je nivo vode zbog kiše porastao dok su se nalazili u jami, navodi STA.

Foto: Tanjug/STA / ROSANA RIJAVEC (STF)


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: