Podeli vest

Evropska unija bi prvo trebalo da razmisli o stvaranju vakcine protiv virusa kovid19 ili da nauči da humano čuva svoje granice, pre nego što formira sopstvenu vojsku, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući izjavu svog italijanskog kolege Antonija Tajanija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zaharova
Foto: Shutterstock

“Vojska EU? Možda bi trebalo da počnu od razvoja sopstvene vakcine protiv kovida? Ili da nauče da humano, u skladu sa međunarodnim obavezama, štite granice Evropske unije? Rešiti pitanje izbeglica i migranata? Pa tek onda stvariti armije”, napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.


Ona je istakla da je pre stvaranja vojske potrebno znati koje gorivo će vojska koristiti ako bude formirana.
”A onda će američki predsednik stići u Brisel i reći da će podići cene goriva ako ta vojska EU ne bude napala onoga koga je on tražio”, navela je Zaharova.


Ranije danas italijanski šef diplomatije Antonio Tajani je izjavio da bi EU trebalo da formira sopstvenu kombinovanu vojsku koja bi mogla da igra ulogu u očuvanju mira i sprečavanju sukoba.
“Ako želimo da budemo mirovnjaci u svetu, treba nam evropska vojska. To je osnovni preduslov za sprovođenje efikasne evropske spoljne politike”, rekao je Tajani.


Prema njegovim rečima, u svetu sa moćnim igračima kao što su SAD, Kina, Indija i Rusija, sa krizama od Bliskog istoka do Indo-Pacifika, italijanski, nemački, francuski ili slovenački državljani mogu biti zaštićen samo nečim što već postoji, a to je Evropska unija.


Tajani je takođe rekao da bi 27-člana EU trebalo da racionalizuje svoje rukovodstvo i uvede jedinstveno predsedništvo umesto sadašnjih predsednika političkih struktura kao što su Evropski savet i Evropska komisija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ