Podeli vest

Izlaganjem okrivljenog-saradnika Srđana Lalića, danas je nastavljeno suđenje pripadnicima organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkvića

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

SPECIJALNI SUD BELIVUK
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je ispitivanjem okrivljenog-saradnika Srđana Lalića nastavljeno suđenje pripadnicima organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji se potvrđenom optužnicom terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, oružje, otmicu i silovanje.

Sudsko veće Specijalnog suda odbilo je predlog pojedinih advokata odbrane za ukidanje pritvora za nekoliko optuženih pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Predsedavajuća sudskim većem saopštila je da su odbijeni svi predlozi i zakazala nastavak suđenja za 20. decembar. Branioci su tražili ukidanje pritvora za Nemanju Lakićevića, Aleksu Stošića, Marka Andrića, Mijata Simeunovića, Milovana Tadića, Vladimira Greka, Aleksu Dunjića, Aleksandra Vučeljića i Aleksu Šejića.

Dunjić je zatim došao za govornicu i podržao zahtev svog branioca za ukidanje pritvora, a Grek je sudiji detaljno opisao svoje zdravstveno stanje. Šejić se takođe pridružio rečima svog branioca. Postupajući tužilac se protivio predlozima odbrane, tvrdeći da pomenuti okrivljeni treba da ostanu u pritvoru.

Poklon “Rolex”

Prethodno, odgovarajući na pitanja advokata optuženog Aleksandra Vučeljića, u vezi sa overavanjem ugovora o poklonu sata “Rolex”, Lalić je rekao da mu nije ostao u jasnom sećanju dan kada je otišao kod notara da overi ugovor. “Međutim, upečatljiv mi je dan kada sam nekog udarao drvenom šipkom po cevanicama”, rekao je Lalić pričajući o prebijanju I.S.

Belivuk je izašao za govornicu i zamolio sudiju da, posle svih okrivljenih, on postavlja pitanja, nakon čega je pitanja počeo da postavlja Miljković, koji je najavio višesatno ispitivanje.

Miljković ispitivao Lalića

U Specijalnom sudu u Beogradu danas optuženi Marko Miljković postavlja pitanja okrivljenom-saradniku tužilaštva Srđanu Laliću, u vezi sa optužbama protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka i Miljkovića, zbog čega raste tenzija u sudnici. Lalić i Miljković se preko pitanja i odgovora prepiru, pa je tako Lalić u jednom trenutku rekao Miljkoviću “nisam siguran da si ti za termin organizovana kriminalna grupa znao pre ulaska u ovu sudnicu” odgovarajući mu da je on “više sirov i banalan”.

Miljković tvrdi da Lalić ne razlikuje organizovanu kriminalnu od navijačke grupe, tvrdeći da stalno pominje organizovanu kriminalnu grupu što se, kako Miljković, tvrdi dogovorio sa tužiocem. Okrivljeni-saradnik tvrdi da Miljković konstantno izvrće njegove odgovore, dok mu je Miljković rekao “Laliću pročitaj ZKP (Zakon o krivičnom postupku) pa ćeš znati”. Miljkovićev branilac Gordana Božilović je zatim rekla sudiji da upozori Lalića da se ne smeška i ne pravi grimase sve vreme jer je suđenje ozbiljno i radi se o okrivljenima koji bi mogli da dobiju doživotne kazne zatvora.

Optuženi Miljković je Lalića pitao o “bunkeru” , blindiranim vratima, organizovanoj kriminalnoj i navijačkoj grupi, sastancima tih grupa, ali i o planiranju ubistva Gorana Veličkovića. Dalje je Miljković ispitivao Lalića o Borisu Vojinoviću, sa kojim je Lalić po njegovim rečima proveo određeno vreme u Češkoj kada je pobegao iz Srbije zbog straha od hapšenja.

Tokom ispitivanja, Lalić je Miljkoviću rekao da optuženi uglavnom voli da laže kada je novac u pitanju. Tužilac je reagovao i rekao da ovo može trajati beskonačno, te da je Miljković samo jednim pitanjem pomenuo ubistvo Veličkovića, dok generalno ne priča o predmetu optuženja već o stvarima koje nisu na optužnici. Takođe, Miljković je pitao Lalića zašto policiju nie doveo odmah nakon hapšenja u kuću u Ritopeku, na šta je Lalić odgovorio da ga je tada advokat Dejan Lazarević posavetovao da se brani ćutanjem.

Pripadnici ove grupe se potvrđenom optužnicom terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje u nošenje oružja, otmicu i silovanje. Okrivljeni-svedok je završio svoje izlaganje, odgovorio na pitanja suda i tužilaštva, a na jučerašnjen suđenju su počeli advokati okrivljenih da postavljaju pitanja. Na današnjem suđenju bi okrivljeni trebalo da postavljaju pitanja Laliću.

Miljković je već zatražio od suda da postavlja pitanja, ali mu je sudija ukazala da će imati prilku za to nakon advokata. Lalić je tokom izlaganja pričao o ubistvima sa optužnice ali i o zločinima koji se a njoj nisu našli. Odogovarajući na pitanja Lalić je rekao da Miljković bio mozak ove grupe, kao i da je on osmislio na koji način će se tela, nakon ubijanja, uklanjati.

Lalić:Nisam prijavio ubistvo Miloševića da Belivuk,Miljković ne bi išli u zatvor

Okrivljeni-saradnik tužilaštva Srđan Lalić rekao je danas, u nastavku sudjenja da ubistvo Vlastimira Miloševića nije prijavio da Miljković i Belivuk ne bi otišli u zatvor.

U nastavku odgovaranja na pitanja optuženog Miljkovića u Specijalnom sudu, a na pitanje zašto tada nije hteo a sada želi da Miljković i Belivuk krivično odgovaraju, Lalić je odgovorio da je tada situacija bila drugačija, kao i da su mnoge stvari desile u međuvremenu.

Naglasio je da mu Miljković nikada nije bio prijatelj već drugar i saradnik. Odgovarajući na pitanja u vezi sa ubistvom Miloševića koje je u javnosti poznato kao “ubistvo na šinama”, Lalić je rekao da je sa portala video da se dogodilo ubistvo, i da je bio “iznenađen, razočaran i uplašen”.

Lalić je par dana pre ubistva zajedno sa Miljkovićem i Belivukom postavio na Miloševićev automobil GPS uređaj, kao i kabl za nadzor u blizini njegove zgrade. Lalić je pojasnio da mu oni tada nisu rekli da će Milošević biti likvidiran, zbog čega je, kako sada tvrdi, bio razočaran.

Miljković je često tokom ispitivanja vređao Lalića govoreći mu da je nepismen, da ne razume pitanje i govorio “završiću sa tom temom da mi se Lalić ne nervira”, dok je okrivljeni-saradnik u jednom trenutku rekao Miljkoviću da je “smeće”.

Kuća u Perastu za kilogram kokaina

Dalje je Miljković ispitivao Lalića o “baštama”, tj. laboratorijama za uzgoj marihuane, koje je opremao Lalić kao pomoć prijateljima u Beču.

Lalić je odgovarajući na pitanja Miljkovića objasnio da je kuću u Perastu, u Crnoj Gori dobio kao odštetu za propali posao, jer je policija zaplenila kilogam kokaina koji je Lallić uzeo na zaduženje od Radoja Zvicera i morao je da vrati pare.

Okrivljeni-saradnik je objasnio da je član kavačkog klana “Perunović” uzeo drogu i da je droga završila u policiji, zbog čega je on Laliću kao odšetu dao kuću u Perastu.

Miljković je pitao Lalića kako je znao da komunicira sa Zvicerom preko aplikacije “Skaj”, Lalić odgovorio da mu je Zvicer slao glasovne poruke i slike iz bolnice nakon pokušaja njegovog ubistva u Ukrajini.

Današnje ispitivanje je završeno, a slede procesni predlozi advokata odbrane.bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: