Podeli vest

Sud u Iranu je osudio još tri demonstranta protiv vlasti na smrtnu kaznu, saopštila je danas iranska agencija Mizan.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

iran
Foto: Pixabay

Saleh Mirhashemi, Madžid Kazemi i Said Jaghubi su osudjeni za “pokretanje rata protiv Boga”, odnosno ubistvo pripadnika dobroboljačke milicije Basidž tokom protesta protiv vlade u Isfahanu, prenosi Rojters.

Osudjeni imaju pravo žalbe na presudu. Milicija Basidž, koja je povezana sa elitnom Revolucionarnom gardom, pomaže državi u gušenju protesta protiv vlasti koji su započeli 16. septembra posle smrti kurdske devojke Mahse Amini, koja je preminula u pritvoru policije za moral. Iranska država je na proteste reagovala represijom, hapšenjima i drakonskim kaznama, a u ovom trenutku se manji protesti još održavaju u Teheranu, Isfahanu i nekoliko drugih gradova.

Od početka protesta je pogubljeno četvoro ljudi, a organizacija Amnesti internešnl (AI) tvrdi da se smrtna kazna sprema za još najmanje 26 demonstranata. Oni će biti osudjeni “u lažnim procesima koji treba da zastraše javnost,” navodi AI.

Evropska unija, SAD i druge zapadne vlade, kao i papa Franja, kritikovali su vlasti u Iranu zbogizricanja smrtne kazne demonstrantim. Iranski vrhovni vodja ajatolah Ali Hamenei je u današnjem televizijskom obraćanju nagovestio da država neće promeniti svoj pristup.

“Oni koji potpaljuju vatru na javnim mestima su bez sumnje počinili izdaju,” izjavio je Hamenei. Prema iranskim zakonima izdaja se kažnjava smrću.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: