Podeli vest

Naučnici NASA objavili su da je njihov rover “Perseverance” pronašao neke od najvažnijih uzoraka organskog porekla do sada, koji idu u korist misije utvrđivanja postojanja života na Marsu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

nasa
Foto: Pixabay

Nekoliko nedavno prikupljenih uzoraka uključuje organsku materiju, što ukazuje na to da je krater “Jezero”, koji je verovatno nekada “držao” jezero i deltu koja se ulivala u njega, imao potencijalno naseljenu sredinu pre 3,5 milijardi godina.

“Stene koje smo istraživali u delti imaju najveću koncentraciju organske materije koju smo do sada pronašli tokom ove misije”, rekao je Ken Farli, naučnik projekta “Perseverance” na Kalifornijskom institutu za tehnologiju u Pasadeni.

Misija rovera, koja je počela na Crvenoj planeti pre 18 meseci, uključuje traženje znakova drevnog mikrobnog života. Trenutno, rover sadrži 12 uzoraka stena.

Lokacija delte čini krater “Jezero”, koji se proteže na 45 kilometara, geološke karakteristike u obliku lepeze, koja je nekada bila prisutna na mestu gde se reka spajala sa jezerom, pri čemu čuva “slojeve marsovske istorije” u sedimentnoj steni, koja je nastala kada su se čestice spojile u ovom okruženju koje je ranije bilo ispunjeno vodom.

Interesantno je da je NASA ovom mestu na Marsu dala ime “Jezero”, na srpskom jeziku, jer svojim reljefom podseća na malu opštinu Jezero u Republici Srpskoj, koja ima 1.100 stanovnika.

Do novih uzoraka rover je došao nakon što je istraživao dno kratera Jezera i pronašao dokaze u magmatskim stenama.

“Delta je, sa svojim raznovrsnim sedimentnim stenama, u kontrastu sa magmatskim stenama nastalim kristalizacijom magme, a otkrivenim na dnu kratera”, rekao je Farli.

Tim misije je jednu od stena koje je Perseverance uzorkovao nazvao “Vildcat Ridge”.

Naučnici su objasnili da je stena verovatno nastala kada su se blato i pesak nataložili u jezeru sa slanom vodom dok je ispario pre milijardu godina.

Analizom instrumenata otkriveno je da su organski minerali verovatno aromati ili stabilni molekuli ugljenika i vodonika, koji su povezani sa sulfatima.

“Iako samo otkrivanje ove klase organskih materija ne znači da je život definitivno postojao, ovaj skup zapažanja počinje da liči na neke stvari koje smo videli ovde na Zemlji”, rekao je Šarma.

“Perseverance” je, kao i rover “Curiositi” ranije, pronalazio organsku materiju na Marsu, ali ovog puta, otkrivanje se dogodilo u oblasti u kojoj je možda nekada postojao život.

Plan je da neke buduće misije NASA donesu sve ove uzorke na Zemlju, kako bi bili detaljno analizirani.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: