Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Ivanjdan, rođenje Svetog Jovana Preteče, jedan od tri velika praznika posvećena svetitelju za čije se ime vezuje krštenje Isusa Hrista na reci Jordan i početak hrišćanske propovedi.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Crkva
Foto: Bilten

Sveti Jovan Krstitelj rođen je šest meseci pre Isusa Hrista, kao od Boga izmoljeno dete, od prestarelih roditelja Zaharija i Jelisavete. Jovan Krstitelj vršio je obredna kupanja na reci Jordan i propovedao krštenje radi opraštanja grehova.

Najavio je i krstio sina Božjeg u reci Jordan. Praznik, izuzetno poštovan u našem narodu, ustanovljen je u 4. veku, nakon uspostavljanja Božića. Ivanjdan je česta slava pravoslavnih hrišćanskih porodica u Srbiji, a za ovaj praznik su vezani i mnogobrojni narodni običaji.

Običaj je da se bere lekovito bilje, a od ivanjskog cveća pletu venci koji se stavljaju na ulaz u pravoslavne domove i predstavljaju simbol beskonačnosti vere. Ivanjdan se može nazvati i devojačkim praznikom jer je čitav niz rituala povezan sa devojkama. U mnogim našim krajevima, noć uoči ovog praznika devojke pale vatre, beru cveće i trave, pevaju i pletu vence.

Ivanjdan se naziva još i Igritelj, jer se veruje da se sunce, kada tog jutra izađe, igra na nebu.

Pored Ivanjdana, SPC slavi Sabor Svetog Jovana Krstitelja 20. januara (7. januara po julijanskom kalendaru) i 11. septembra, odnosno 29. septembra, na dan njegove upokojenja – Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: