Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će narednih sedam dana na području Srbije biti veoma toplo. Oglasio i se i Institut za javno zdravlje BATUT

Autor : Bilten.rs , Izvor :

FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Vrednosti maksimalne temperature danas će biti od 32 do 36 stepeni Celzijusa, a sledeće sedmice u većini mesta od 34 do 38 stepeni, uz tropske noći u urbanim sredinama, navodi RHMZ. Narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme, danas je na snazi u Bačkoj, Beogradu, Šumadiji, Pomoravlju, jugoistočnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji.

Zbog ove najave oglasio se Institut za javno zdravlje BATUT,

Kada je reč o opasnim vremenskim uslovima, Batut naglašava da je povećana verovatnoća za različite manifestacije toplotnog stresa, naročito kod osetljivih populacionih grupa – dece, trudnica, starih, hronično obolelih pacijenta, kao i osoba sa narušenim integritetom svih slojeva kože.

Kao preporuke navodi se nošenje odeće svetlih boja od laganih materijala, redovna rehidratacija i da se poslovi napolju obavljaju ujutru i uveče. 

FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Sunčanica i toplotni udar – simptomi i razlike

Poslednjih decenija u celom svetu uočen je trend izrazitog porasta temperature vazduha tokom letnjih meseci i pojava dužih perioda izuzetno toplog vremena – tzv. toplotnih talasa, kada temperature atmosferskog vazduha od najmanje 32 stepeni Celzijusa traju tri i više uzastopnih dana, a često su praćene i većom relativnom vlažnošću i smanjenjem brzine strujanja vazduha.

Ovi ekstremni vremenski uslovi mogu predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje, naročito kod onih grupa stanovništva koja su posebno osetljive na visoke temperature, kao što su mala deca, starije osobe, trudnice, osobe sa prekomernom telesnom težinom, kao i osobe koje boluju od različitih hroničnih bolesti. Takođe, ugožene su i osobe izložene direktnom dejstvu sunčevih zraka, poput onih koji koje vežbaju ili rade na otvorenom, ali i svi oni koji rade u neadekvatno provetrenim i nedovoljno rashlađenim prostorijama.

Normalna ljudska telesna temperatura kreće se oko 37 stepeni Celzijusa i telo uglavnom nema problem sa održavanjem ove brojke. Međutim, kad nastupe vrućine, a vlaga u vazduhu se poveća, onda stvari više nisu tako jednostavne. S tim u vezi, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd objavio je na svom sajtu do kojih sve posledica po zdravlje može dovesti izloženost visokim temperaturama i sunčevom zračenju, odnosno sunčanica i toplotni udar.

Sunčanica nastaje prekomernim direktnim izlaganjem, pre svega glave i vrata, sunčevim zracima. Počinje jakom glavoboljom i porastom telesne temperature. Često se mogu javiti, umor i malaksalost, pospanost i vrtoglavica, zujanje u ušima ili kratkotrajni gubitak sluha, a kod starijih osoba često može doći i do gubitka svesti.

vreme
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Kako bi se sprečio nastanak sunčanice, najvažnije je izbegavati duži boravak na suncu i glavu prekriti adekvatnim šeširom, kačketom ili kapom svetlih boja. Po mogućstvu glavu i vrat treba povremeno rashlađivati kvašenjem.

Kada je reč o toplotnom udaru, on nastaje ne samo zbog prekomernog izlaganja direktnim sunčevim zracima nego i usled vlažnog i pregrejanog vazduha – pogotovo kod radnika u pekari, kuhinji, kraj visokih peći, ali i u pregrejanom automobilu, javnom prevozu, pa čak i u stanu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: