Podeli vest

Selaković je rekao da se ministarka Dladla nalazi u istorijskoj poseti Beogradu i da je ovo prva zvanična poseta ministra inostranih poslova.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

selaković
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić potpisali su danas sa ministarkom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Kraljevine Esvatini Tulisilom Dladle više sporazuma sa ciljem unapređenja saradnje između dve zemlje.

Reč je o Sporazumu o kulturno-prosvetnoj saradnji, Sporazumu o uzajamnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, Sporazumu o saradnji u oblasti poljoprivrede, Memorandumu o razumevanju o saradnji u oblasti protokola i Memorandumu o razumevanju o saradnji u oblasti omladine i sporta.

Selaković je rekao da se ministarka Dladla nalazi u istorijskoj poseti Beogradu imajući u vidu da je u zvanično 32 godine dugoj istoriji Republike Srbije i Kraljevine Esvatini ovo prva zvanična poseta ministra inostranih poslova.

“Time je naše zadovoljstvo značajno veće. 1990. godine tadašnja Jugoslavija i Kraljevina Esvatini uspostavile su svoje diplomatske odnose, ali su naši odnosi značajno duži imajući u vidu da je naša država, nekada pod drugim imenom kao Jugoslavija, bila jedan od glavnih protagonista antiklonijalne borbe, borbe za oslobođenje i emancipaciju bratskih i prijateljskih naroda Afrike”, rekao je Selaković.

Naveo je da od tada datira i naša pomoć Svazilendu, što je nekadašnje ime Kraljevine Esvatini, te dodao da je naše prijateljstvo jačalo i tokom godina našeg aktivnog učešća u radu Pokreta nesvrstanih zemalja.

“Potpisivanjem ovih pet veoma značajnih dokumenata pokazali smo našu opredeljenost za razvoj naših odnosa u budućnosti”, istakao je Selaković i dodao da je uveren da Srbiju i Esvatini tek čeka period intrenzivnije saradnje.

Naveo je da je na današnjem sastanku bilo reči o različitim modalitetima saradnje dve zemlje naročito u oblasti poljoprivrede, sporta, turizma, ali i drugim oblastima.

Ministarka Dladla je rekla da Esvatini i Srbija imaju dugogodišnje bilateralne odnose još iz vremena kada je Srbija bila Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija i istakla da su veze između dve zemlje uvek bile zasnovane na međusobnoj podršci, solidarnosti i razumevanju.

Između ostalog, izrazila je zahvalnost za stipendije koje su dodeljene studentima Esvatinija kroz program “Svet u Srbiji”.

“Mogućnosti koje program donosi poslužiće mladim ljudima Esvatinija i obezbediti budućnost naše zemlje u godinama koje dolaze. Pozdravljam i cenim uveravanje Vlade Srbije da nameravate da povećate kvotu stipendija dodeljenih Esvatiniju u narednim godinama”, rekla je Dladla.

Ona je izrazila zahvalnost i za humanitarnu pomoć od oko 35 tona prehrambenih proizvoda doniranih Esvatiniju tokom pandemije korona virusa.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: