Podeli vest

Jer, ako nam unište entitet, uništiće nam i identitet, poručio je Dodik

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dodik
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ

Srbi imaju dve države – Srbiju i Republiku Srpsku, poručio je danas u Donjoj Gradini srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i istakao da Srbi nikada neće dozvoliti uništenje Republike Srpske i prekrajanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Jer, ako nam unište entitet, uništiće nam i identitet, poručio je Dodik.

“Borićemo se za ono što je potpisano Dejtonskim sporazumom, borićemo se za jedinstvo srpskog naroda, da jedinstvo prati naš identitet, nećemo dozvoliti uništenje Republike Srpske i zato moramo da budeo zajedno”, poručio je Dodik obraćajući se na obeležavanju Dana sećanja na žrtve stradale u ozloglašenom hrvatskom logoru Jasenovac.

Ne možemo, poručio je, dozvoliti prekrajanje Dejtonskog sporazuma i da se ponovi nasilje koje su sprovodili nad Srbima otimanjem nadležnosti, tvrdeći da smo na to sami pristajali.

Danas, kazao je, vide šta je bio njihov krajnji cilj, a taj cilj je bio da nestane Republika Srpska i da Srbi odu iz BiH.

Dodik je rekao da je ponosan što živi i radi u vremenu kada je u Srbiji na vlasti predsednik Aleksandar Vučić i da je važno reći da ćeo, kako je kazao, i “ubuduće nastaviti zajedno da obeležavao ove događaje i u Srbiji i ovde, jer to je jedini način da pokažemo šta se na ovim prostorima dogodilo”.

Volebo bi, kaže Dodik, da postoji prilika da Srbi obeležavaju i neke uspehe, ali su nažalost, konstatovao je ta obeležavanja uglavnom naša stradanja.

“Srpski narod ima dve države – Srbiju i Republiku Srpsku”, rekao je Dodik pozdravljen aplauzom.

U svom obraćanju srpski član Predsedništva BiH se prisetio detinjstva i priča o stradanjima Srba na području Jasenovca, te poručio da sva sećanja na ta stradanja treba održati živim.

Svestan da, kako kaže, rečima ne može da se iskaže sva tuga zbog onog što je na ovom prostoru dogodilo, primetio da su u tom logoru pobijeni Srbi, Jevreji i Romi.

“Ovo je jedno od najtežih mesta gde čovek ima obavezu da govori. Verujte da strahopoštovanje prema onome što se ovde zbilo i tuga koja mi stvara sećanje na priče koje sam kao dečak slušao, dominiraju mojom percepcijom i sva moja namera da ovo iskažem je nemoćna pred tim sećanjem”, poručio je Dodik.

Ovde je, istakao je, pobijen srpski narod, samo zato što je bio pravoslavni, zato što je neko smatrao da jednu trećinu treba da raseli, jednu trećinu da pobije, a jednu trećinu da pokrsti.

Obećao je da će uvek dolaziti u Donju Gradinu da oda počast svirepo ubijenima.

“Ali, nemam ni dovoljno reči, jer bol patnja očaj, muka , tuga, žalost, stradanje, smrt nisu dovoljne da objasne ovo podneblje…”, kazao je Dodik.

Ovo je, istakao je, “dolina tišine i ogromne tuge”, našeg odnosa i pijeteta kojeg moramo da imamo ne samo mi pravoslavci i Srbi već i oni koji su drugi i drugačiji.

Prisetio je i jedna najmonstruoznije priče o načinu na koji su, na primer, ustaše ubijale decu.

Ubijali su ih, ispričao je, tako što su ih stavljali u džakove sa još po jednom ili dve mačke i zavezane ih bacali u Savu.

Upitavši da li je moguće da postoji neko ko je mogao tako nečeg da se seti, Dodik je poručio da će Republika Srpska nastaviti da se seća i pamti.

Istakao je da su Srbi u svim bitkama uvek stali pred najačeg u svim epohama, da su zbog toga izdvajali od drugih, jer nisu hteli da izgube slobodu.

“Sloboda je sveta srpska reč, znamo da bez države nema slobode, zato je nastala Republika Srpska i zato nam je drago što Sribju vidimo kao sve moćniju i sve snažniju, koja je epicentar regionalnih dešavnja, a što sam čuo od predsednika Vučića i centar bezbednosti mira i razvoja, svega što nam je potrebno ovde”, naveo je Dodik.

Poručio je i da ostaje istina da Titova komunistička vlast nije dozvolila da oslobađanje logora, a još veći zločin je, kaže, bio nakon rata zato što ovde nije napravljeno istraživanje da se utvrde imana ubijenih i njihovih ubica.

Samo tako bi, kazao je, istina ovde imala ime i prezime.

“I danas ovde zločin nad Srbima ne zove se genocidom, hoće da kažu da je to normalno da se desi… Mnogi ovde koji su proveli mesece očekivali su smrt kao olakšanje”, naveo je Dodik.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: