Službe za statistiku Evropske unije objavila je rezultate radnih sati u nedelji. Podaci pokazuju da Balkanci imaju duže prosečno radno vreme od evropskih zemalja. Crnogorci verovali ili ne, rade najduže, a odmah zatim su Srbi

Autor : Bilten.rs , Izvor : Agencije

stres posao
Foto: Shutterstock

Prema podacima Eurostata zaposleni u Crnoj Gori rade 42,8 sata u sedmici, sledi ih Srbija sa 42,3 sata, a ispred njih je Turska sa 42,9 sati.

Prosečni radni sati sedmično u Evropi uveliko variraju, piše Euronjuz i dodaje da su zemlje sa većim brojem radnika sa skraćenim radnim vremenom posebno prijavile kraće prosečne radne nedelje.

U prošloj godini, prosečan broj stvarnih sedmičnih radnih sati, prema podacima Eurostata, na glavnom poslu u EU kretao se od 32,4 sata u Holandiji do 39,7 sati u Grčkoj i Rumuniji.

Ovo uključuje i radnike sa punim i nepotpunim radnim vremenom starosti od 20-64 godine. Nakon Grčke i Rumunije slede Poljska 39,5 sati, Bugarska (39,2 sata) i Severna Makedonija 39 sati, preneo je portal RTCG.

Sve ovo, navodi se, sugeriše da ljudi u balkanskim zemljama imaju najduže prosečno radno vreme nedeljno.

Gde je greška, ako je ima?

Uz podatke o Evrostatu o prosečnom trajanju radne nedelje još jedno istraživanje posebno je privuklo pažnju javnosti.

Zaključak ovog istraživanja je da postoji neusklađenost između tražišta radne snage i upisa na fakultetima.

Poslodavci traže prodavce i IT-jevce, a psihologija i medicina su najtraženiji kod mladih, saopštio je Infostud.

Specifična je činjenica da su IT zanimanja i dalje deficitarna, iako broj studenata raste u ovoj oblasti i znatno lakše pronalaze prve poslove i prakse, a istovremeno, plate u IT industriji za početnike premašuju prosek plata na juniorskim pozicijama u ostalim oblastima, što potvrđuju i podaci sajta HelloWorld.rs da IT juniori u proseku zarađuju između 800 evra i 1.000 evra.

Uzimajući sve to u obzir, zaključuje se da oblasti koje su najčešće dostupne na tržištu rada, nisu u skladu sa interesovanjima i oblastima za koje su mladi zainteresovani, i da nesklad između sistema obrazovanja i tržišta rada predstavlja izazov za mlade ljude koji žele da se obrazuju i pronađu posao u struci.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!