Podeli vest

Srbi sa severa KiM poručili su danas da će ukoliko se nastavi “zulum” nad srpskim narodom, biti prinuđeni da odgovore svima koji im žele zlo i sanjaju rat umesto mira.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ DOPISNIK KIM

U Vidovdanskoj deklaraciji, koju je na skupu u severnom delu Kosovske Mitrovice pročitao bivši predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović, Srbi navode da će biti ujedinjeni u borbi za ostanak i opstanak na KiM.

“Uoči Vidovdana, kada se sve vidi, i kada svaka data reč postaje zavet, mi Srbi i Srpkinje sa severa Kosova i Metohije poručujemo da ćemo, ukoliko se zulum nad našim narodom nastavi, biti prinuđeni da odgovorimo svima onima koji nam žele zlo, koji sanjaju rat umesto mira, i bićemo ujedinjeni u svojoj pravednoj borbi za ostanak i opstanak na ovim prostorima i odbrani naših domova i porodica”,a navodi se u jednoj od pet tačaka Deklaracije.

U Deklaraciji se navodi da su Srbi sa KiM, od Štrpca do Leposavića, više od dve decenije, a posebno u proteklih nekoliko meseci, suočeni sa nezapamćenim nasiljem koje, kako zbog motiva, tako i zbog načina kojim se sprovodi, ne može da se nazove drugačije nego fašističkim.

“Od početka godine šestoro naših sunarodnika, među kojima i dvoje dece, ranjeno je u naletu etničke mržnje iz vatrenog oružja. Milun, Dušan, Nemanja, Dalibor, Uroš, Nenad stradaju po prištinskim kazamatima, bez krivice, samo zato što ne pristaju da srpsko ime na Kosovu i Metohiji nestane tiho i bez otpora. Srpska zemlja pradedovska konfiskuje se kako bi naši tamničari na njoj gradili svoje baze”, navodi se u tekstu.

Dodaje se da se srpske svetinje skrnave kako bi se zatro svaki trag srpskog postojanja na ovim prostorima.

“Naše opštine i gradove okupiraju sila i duge cevi, oni koji ni po dogovorima postignutim uz međunarodno posredovanje i garancije, ovde nemaju šta da traže. Pozivamo međunarodnu zajednicu da preduzme odlučujuće korake u cilju smirivanja tenzija, jer ovaj zulum više trpeti ne možemo”, navodi se u jednoj od tačaka Deklaracije.

U Deklaraciji se navodi i da se Srbi sa severa “bolje sutra utkali” u Zajednicu srpskih opština koju nam je garantovala i međunarodna zajednica, da se 10 godina čeka na pravo na život dostojan čoveka u 21. veku, na ostanak i opstanak na ovim prostorima.

“Kucnuo je čas da se istina istera na videlo i da se o ovom Vidovdanu jasno kaže – hoćemo li imati ZSO. U suprotnom, znamo šta nam je činiti”, navodi se u tekstu.

Obzirom da ono što se dogodi mna KiM, u državnoj i duhovnoj kolevci našega naroda, neminovno ima posledice po sve građane Srbije i po čitavo Srpstvo, navodi se u Deklaraciji, Srbi navode da se obavezuju da će svoju pravednu borbu za ostanak i opstanak na Kosovu i Metohiji nastaviti mudro i odgovorno, uvek ostavljajući razuman prostor za dijalog i kompromis.

“U toj legitimnoj borbi računamo na pomoć i podršku naše jedine države Srbije i našeg predsednika Aleksandra Vučića, koji nam je oduvek i bio najveća podrška”, ističe se u deklaraciji.

Ističe se i da je srpski narod, posle dva svetska rata, u kojima je, boreći se na strani dobra a protiv svetskog zla, podneo neizrecive žrtve i došao na ivicu opstanka i nakon što je u novije vreme proganjan sa svojih ognjišta i bombardovan mimo svakog prava i zakona, nepokolebljivo opredeljen za mir.

“Nažalost, svedoci smo da mir ugrožava onaj kojem je svakoga dana pred očima prolivena srpska krv. Zato poručujemo s ovoga mesta čitavom svezu da želimo da živimo u miru sa svojim komšijama Albancima i da gradimo zajedničku budućnost na humanim i demokratskim temeljima, jer se nikada na tuđoj nesreći ničija budućnost nije gradila. Živeći ovde i ne misleći nikome zlo, zahtevamo pravo na život i budućnost, i nećemo pristati da nam iko to pravo uskrati”, naglašava se u dokumentu pročitanom povodom Vidovdana 2023.

Kako se naglašava, Srbi nikada i ni po koju cenu neće napustiti ono što je po ljudskom i božjem pravu “naša zemlja” i dodaje da su spremni da podnesu i najveće žrtve, “kakve može podneti samo neko ko se bori za goli opstanak”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SUTRA JE SPASOVDAN

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici sutra slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava 40. dan nakon Vaskrsa kada…