U Prijedoru u Republici Srpskoj održava se a centralna manifestacija Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u vojno-policijskoj akciji “Oluja” koja je počela 4. avgusta 1995. godine napadom na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu, u kojoj je proterano 220.000 Srba, a skoro 2.000 ubijeno.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Želimo što bliže odnose sa RS, ali i sa svim narodima u BiH

Predsednik Vučić je istakao da se Srbija zalaže sa što bliže odnose sa Republikom Srpskom i sa BiH u celini, kao i da želi da se uspostave najbliži odnosi sa Bošnjacima, Hrvatima i svim narodima koji žive na prostoru BiH.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom naveo da što bliži odnosi podrazumevaju ukidanje svih birokratskih prepreka kao i uspostavljanje veće saradnje.

“Tačno je, naša ideja je Otvoreni Balkan od koje nikada nećemo odustati, jer mislimo da to donosi prosperitet svim građanima u regionu. Za nas je veoma važno da pomognemo svim opštinama koliko možemo, ni kod nas nije idealna situiacija, nešto je lakša što se tiče likvidnosti, imamo novca, ali mi moramo da brinemo o deficitu. Imamo MMF koji strogo gleda šta je to što Srbija radi”, rekao je Vučić.

Srbija je spremna da sarađuje sa Savetom ministara BiH

Vučić je rekao da su u Beograd dobrodošli svi predstavnici Federacije BiH, kao i da je Srbija uvek spremna na saradnju sa Savetom ministara BiH.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom na pitanje da li će biti realizovana zajednička sednica Vlade Srbije i Saveta ministara BiH odgovorio da Srbija želi saradnju sa ljudima iz Sarajeva.

“Nemamo nikakav problem da se sastanemo sa Savetom ministara BiH koji je izabran od stane Bošnjaka, Srba ili Hrvata. Uvek smo spremni za saradnju i razgovor, ako neko želi da razgovara”, rekao je Vučić.

Postoji stalna potreba da se Srbija “crta” kao neprijatelj

Predsednik Vučić izjavio je da postoji stalna potreba da se Srbija “crta” kao neprijatelj, a on da bude predstavljen kao monstrum, komentarišući navode političara iz Sarajeva da kreira “srpski svet”.

Nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji Srbije i Republike Srpske u Banjaluci, predsednik Vučić osvrnuo se na odnose Beograda i Sarajeva, rekavši da je suočen sa lažima o njemu, čak i ako, kako kaže, milion puta ponovi da poštuje Dejtonski sporazum, ustav Bosne i Hercegovine i njen teritorijalni integritet.

“Kažu – eno ga Vučić sa puškom kod Sarajeva. Gde je ta puška? Jednom je bio stativ od kamere, drugi put kišobran. Samo lažu. Što više lažu, to se bolje osećaju. Nije ih briga. Moram ja da budem predstavljen kao monstrum, da Srbiju vodi psihopata”, rekao je Vučić.

Dodik:Srbija je prijatelj svima u BiH, interes da i veze sa RS budu snažnije

Republika Srpska i Srbija u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama imaju najbolje veze i naš cilj je da one budu sadržajnije i da realizujemo još zajedničkih projekata, izjavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik “Obostrani interes Srbije i Srpske bio je usmeren upravo ka tome da specijalne veze predviđene Dejtonom budu snažnije”, rekao je Dodik u Banjaluci na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nakon potpisivanja Memoranduma o izgradnji memorijalnih centara u Donjoj Gradini i Beogradu posvećenih jasenovačkim žrtvama.

On je istakao i da su tokom dva intenzivna dana rada delegacije RS i Srbije analizirale sve ono što su do sada uradili, a i kreirani su i neki novi projekti.

“Republika Srpska i Srbija imaju najbolju moguću saradnju koja nije uperena protiv nikoga trećega u BiH kao što to možemo da čujemo ovih dana uz osporavanja čak i prava na razgovore i sastanke oko važnih stvari”, naveo je Dodik i dodao da je pravo Republike Srpske da zajednički sa Srbijom obeleži stradanje srpskog naroda. Kaže da od člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića mogu da se čuju ne samo lekcije o istoriji već i budućnosti, uz, kako je dodao, skrnavljenje međunarodnog prava i osporavanje Dejtonskog sporazuma.

“Jedna od tema naših dvodnevnih razgovora bile su i rigorozne mere i preduzete sankcije koje nisu lake, a dolaze od najveće zemlje koja u kontinuitetu vodi antisrpsku politiku, do mere da i danas zadržava negativni satus prema Srbiji i RS, a počela je u vreme raspada SFRJ, učestvovala u bombardovanju i Srbije i RS. Ta ista sila pokušava da izvrgne Dejtonski sporazum, a SAD nisu jedini garant niti jedini tumač Dejtonskog sporazuma”, rekao je Dodik. Dodik je dodao da pokušavaju po nalozima iz Sarajeva da deluju tako da RS i Srbiju dovode stalno u negativnu stranu.

“Vidimo osporavanje i činjenice da obeležimo i sećanje na stradale u Oluji”, kazao je Dodik i podsetio da su on i Vučić pre podne bili na Petrovačkoj cesti, istoj onoj na kojoj su u Drugom svetskom ratu stradali mnogi.

“Ta činjenica nije smetala nikome iz Hrvatske da ponovi zločin 1995”, naveo je Dodik i izrazio žaljenje što niko nije odgovarao za taj evidentan nesumnjiv ratni zločin koji bi, kako je rekao, ostao zaboravljen da Srbija nije pokrenula proces. Predsednik RS je ukazao da je poseta Petrovačkoj cesti bila iskorišćena ne kao znak da se dođe do toga ko je pobio decu već da se ponovo ocrni Srbija i pravo Srbije i RS, njenih predsednika, da imaju mogućnost da takvo sećanje obeležavaju.

“Neki u Sarajevu misle da su zaduženi za čitavu BIH”, ocenio je Dodik i podsetio da je nesumnjiva suverenost RS na teritoriji RS, na 49 odsto teritorije BiH i na svih 25.000 kvadratnih kilometara. Dodik je naglasio da patološka situacija dolazi i od Bećirovića koji stalno traži neprijatelja, a ne saradnika.

“Potpuno sam siguran da je Srbija prijatelj svima u BiH, politički stav Srbije je da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, kako je predviđeno Ustavom”, rekao je Dodik i naglasio da je to okvir u kojem deluju.

Podsetio je da se Sarajevo, odnosno BiH pojavljuje kao država u međunarodnom smislu i da su zato bila predviđena samo dva ministarstva, nijedno koje bi tretiralo unutrašnje odnose u BiH.

“BiH ne može ostati izvan Dejtona, BiH se neće moći razgradi bez obzira na napore koji ulažu mnogi drugi sa strane”, rekao je Dodik i naveo da se sada vidi nervoza mnogih zbog globalnih kretanja i njihovo nastojanje da namentu određeni narativ.

Srbija će se ponašati kao da sankcije prema rukovodstvu Republike Srpske ne postoje

Aleksandar Vučić izjavio je danas da Republika Srbija neće priznavati sankcije koje su SAD uvele rukovodećim ljudima Republike Srpske i poručio da su oni u Srbiji uvek dobrodošli i da će nastaviti da sarađuje sa njima.

Posle sednica Saveta za saradnju Republike Srbije i RS, na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom RS Miloradom Dodikom Vučić je rekao da je Srbija protiv sankcija jer one uvek proizvode pogrešnje efekte i da je i sama gotovo deceniju bila izložena teškim sankcijama. 

“Sankcije rukovodstvu RS smatramo neprimerenim i nezasluženim i u skladu sa tim, bez obzira što smo mi mala zemlja i mali narod, posebno u poređenju sa tako velikom silom kao što su SAD, mi nemamo izbora i, u skladu sa tim, Republika Srbija odnosiće se prema sankcionisanim osobama kao da sankcije ne postoje. Za nas sankcije ne postoje, nećemo ih primenjivati i ni na koji način se nećemo saglasiti sa onima koji su te sankcije protiv pripadnika našeg naroda uvodili”, poručio je Vučić.

Imamo plodonosnu saradnju sa Republikom Srpskom, verujemo da će biti i bolja

Predsednik Srbije izjavio je da Srbija i sa BiH i sa Republikom Srpskom ima plodonosnu saradnju, kao i da je trgovinska razmena sa Srpskom trenutno 3,2 milijarde evra, kao i da veruje da će premašiti i četiri.

On je nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji u Banjaluci istakao da su odnosi na izuzetnom nivou i da je zahvalan na tome što Srbija sa Srpskom zajednički obeležava bilo lepe događaje, bilo teške stvari iz prošlosti.

Ponovio je da Srbija ne beži od poštovanja pijeteta drugih naroda i hrvatskog i bošnjačkog, ali da to ne znači da smo spremni da zaboravimo srpske žrtve i da ih prećutkujemo.

Vučić: Očekujemo od BiH da poštuje teritorijalni integritet Srbije

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Banjaluci posle sednice Saveta za saradnju Srbije i Republike Srpske, da očekujemo od BiH da na isti način kao što mi poštujemo teritorijalni integritet BiH, ta država poštuje teritorijalni integritet Srbije u skladu sa međunarodnim pravom i rezolucijama proisteklim iz Povelje UN, što nije bio slučaj prilikom glasanja u Savetu Evrope.

Vučić je u ime cele delegacije Srbije zahvalio rukovodstvu Srpske na, kako je rekao, srdačnom i posebnom dočeku, a posebno predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

“Srbija u potpunosti poštuje Povelju UN i ne bira da li joj ona odgovara ili ne u pojednim slučajevima. Poštujemo principe međunarodnog prava i u skladu sa tim Srbija je poštovala, poštuje i poštovaće sve  norme Dejtonskog mirovnog sporazuma iz kojeg je proistekao i Ustav BiH kao temelja BiH sazdane od dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, naglasio je Vučić.

Vučić:Nikada ne igram nikakve duple igre, ni oko pitanja BiH, ni oko pitanja KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nikada ne igra nikakve duple igre, ni oko pitanja BiH, ni oko pitanja Kosova i Metohije i poručio da je Srbija spremna da pomogne svima, narodu Republike Srpske i onima iz bošnjačke sredine.

„Uvek sam veoma iskren i pošten. I nikada se ne igram nikakvih duplih igara, ni oko pitanja BiH, ni oko pitanja Kosova i Metohije, niti po pitanju bilo čega drugog“, rekao je Vučić u izjavi koju sarajeski Avaz donosi na naslovnici današnjeg izdanja.
Vučić je ponovo istakao da Srbija uvek poštuje teritorijalni integritet BiH, Dejtonski sporazum i Ustav, kao i prava tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH.

„Recimo, ako me pitate za konzulate, ako hoćete da otvorite konzulat BiH u Nišu, Kruševcu, izvolite. U Novom Pazaru smo dali sve dozvole, eto, šta god hoćete, može. To je za nas pitanje normalnih, racionalnih nacionalnih odnosa“, rekao je Vučić.

Besmislenim smatra, kako je rekao, nepotrebne priče o zaverama koje zavađaju narode.

Vučić nije želeo šire da govori o američkim sankcijamama direktoru Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandru Vulinu, ali je dodao da treba pronaći rešenje na koji način prevazići ekonomske i političke prepreke koje iz toga proizilaze.

On je odbacio spekulacije prema kojima je Srbija „faktor nestabilnosti u regionu“.

Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, Vučić je kazao da je ona budućnost i da sve zavisi od toga koliko će “pametnih ljudi u regionu biti okupljeno oko te ideje”.

Probleme, istakao je, stvaru samo oni koji čeznu za sukobima kako bi konačno mogli da budu nešto, pošto u miru ne mogu da budu ništa.

Sećanjem na ubijenu decu branimo budućnost

Aleksandar Vučić rekao je danas posle polaganja venaca na spomen obeležju na Petrovačkoj cesti da su avioni na tom mestu ubili decu, i upitao kakao će vredeti životi druge dece, ako se ne gaji sećanje na ubijenu.

“Pitao sam se odakle su te ptice došle, ti avioni da ih pobiju, a da licemrje bude još veće kažu da ste ratni huškač, da unosite nemir, a ne razumeju da time branimo život, da time branimo budućnost i kako će nam vredeti život ovolike dečice ovde ako se ne setimo iste takve koja su pobijena, samo zato što su pripadala srpskom rodu”, rekao je Vučić.

On je zahvalio predsedniku RS Miloradu Dodiku na gostopirmstvu, a da će večeras otići u Prijedor da govore pred našim ljudima.

Srbija i Republika Srpska zajedno obeležavaju Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u “Oluji” od 2015. godine,

Srbija i Republika Srpska zajedno obeležavaju Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u “Oluji” od 2015. godine, a ove godine prvi put u RS.

Vojno-policijska akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije. Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima dokumentacionog centra “Veritas”, tokom akcije hrvatskih snaga poginulo je i nestalo 1.960 Srba, a proterano najmanje 220.000 stanovnika nekadašnje Republike Srpske Krajine. Među zločinima koji su se tada dogodili je i bombardovanje odnosno pucanje po kolonama izbeglih.

Najpoznatiji je zločin na Petrovačkoj cesti, kada je avion hrvatskog ratnog vazduhoplovsta 7. avgusta na putu nedaleko od Bosanskog Petrovca, usmrtio 10 osoba, među njima četvoro dece.

U prihvatu izbeglih posebno su se tada istakli građani Prijedora i Banja Luke.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: