Podeli vest

U Srbiji je do 19. jula na snazi upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) na visoke temperature. I prognoza UV indeksa je izuzetno visoka

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Beograd Fontana Vreme
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ARHIVA

Prema prognozi RHMZ-a, u Srbiji će do srede biti veoma toplo sa maksimalnim temperaturama iznad 35 stepeni Celzijusa, lokalno i do 40 stepeni.

U velikim gradovima očekuju se i tropske noći, pošto temepratura neće padati ispod 20 stepeni. I u Beogradu će do srede biti veoma toplo sa maksimalnim temperaturama od 36 do 39 stepeni Celzijusa, uz tropske noći.

Upozorenje lekara

Prema savetima lekara pre temperatura tokom dana u klimatizovanoj prostoriji ne bi smela da bude niša od 7 stepeni u odnosu na spoljnu temperaturu. Tokom noći, pre spavanja, spavanja trebali biste da podesite da temperatura u stanu bude prihvatljivih 22 do 25 stepeni kako biste se odmorili. Ljudi koji to ne mogu, trebaju se hidrirati.

Hidriranje je navažnije

Hidriranje je, kažu lekari, apsolutno najbitnije. Hidrirati se i ne izlagati se suncu. Oni koji nisu u stanju da piju običnu vodu, postoje izotonični napitci. U vodu mogu dodati malo limuna, nane ili soka na razstrvaranje. Potrebno je izbegavati izlaganje direktnoj sunčevoj svjetlosti, posebno između 10 i 17 sati. Jedite više manjih obroka bogatih svježim povrćem i voćem.

Ne koristite mineralnu vodu

Lekarai upozoravaju da nije pametno piti veće količine mineralne vode za veme velikih vrućina zbog viška soli. Posebno ovo ne bi trebalo da čine osobe sa visokim pritiskom i ono koji piju dijuretike

Lekove držite na temperaturi nižoj od 25°C

Lekove držite na temperaturi nižoj od 25°C ili u hladnjaku (pročitajte uputstvo o skladištenju leka).

Srčani bolesnici u posebnom riziku

Ako ste srčani bolesnik, nastojte da izlazite samo ujutro i uveče, odnosno onda kada su temperature niže, a tokom dana boravite u klimatiziranim prostorijama na temperaturama između 22 i 24°C. Ipak, ne zaboravite da razlika u temperaturi u kući ili stanu i vani ne bi smela biti veća od 7°C.

Kontrolišite i češće merite krvni pritisak i vodite dnevnik pritiska. Svako pogoršanje zdravstvenog stanja obvezno prijavite svojem lekaru

Simptomi toplotnog udara

Crvena i vruća koža, glavobolja, dezorjentisanost, grčevi u mišićima, mučnina, malaksalost, razdražljivost, ubrzani puls (rad srca), ubrzano disanje, nesvestica i temperatura tela iznad 40°C su simptomi toplotnog udara.

U najvećem riziku su kronični bolesnici, posebno oni koji imaju kardiovaskularne bolesti, osobe starije od 65 godina, djeca, radnici na otvorenome, sportaši, vojnici i slično.

.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: