Podeli vest

Od ove vrste raka, u Srbiji svake godine oboli gotovo 7.000, a umre više od 5.000 osoba.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

pluća
Foto: Pixabay

Ovogodišnji Svetski dan borbe protiv raka pluća, 1. avgust, Srbija dočekuje kao zemlja sa najvećom stopom smrtnosti od te bolesti u Evropi, ali i kao jedina zemlja Zapadnog Balkana koja je pre dve godine uvela skrining program na rano otkrivanje ove vrste karcinoma.

Kako je saopštilo Udruženja za borbu protiv raka pluća “Punim plućima”, upravo je to i bio razlog zašto je Institut za plućne bolesti Vojvodine pokrenuo pilot projekat ranog otkrivanja raka pluća uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, i to u vreme pandemije korona virusa.

Upravnik Klinike za pulmološku onkologiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine dr Goran Stojanović ističe da je rak pluća u velikom broju slučajeva izlečiv ukoliko se otkrije na vreme.

Takođe, naglašava, ukoliko se tumor odstrani u ranom stadijumu, petogodišnje preživljavanje ide od 66-82 odsto.

“Svesni smo da je rešenje za smanjenje smrtnosti rano otkrivanje raka pluća i zato smo i pokrenuli skrining koji podrazumeva detekciju karcinoma pluća pomoću niskodoznog skenera, koji može uočiti manje tumorske senke, koje nije moguće videti uobičajenim dijagnostičkim postupcima. Ovom metodom do sada smo pregledali više od 1.900 pacijenata”, navodi Stojanović.

Prema njegovim rečima, kod 24 pacijenta je otkriven karcinom pluća koji je bio asimptomatski, a kod 50 odsto njih u početnom stadijumu.

Skriningom su obuhvaćene visokorizične grupe u koje spadaju osobe starije od 50 godina, pušači, kao i oni koji imaju porodičnu istoriju obolevanja od raka pluća ili druge hronične plućne bolesti.

“Zemlje koje već sprovode LDCT skrining smanjile su mortalitet od raka pluća i do 40 odsto”, objasnio je Stojanović.

On navodi da statistika pokazuje da je u poslednjih 10 godina bilo samo devet odsto nepušača među obolelima, 27 odsto bivših pušača, a najviše je bilo aktivnih pušača, čak 66 odsto.

Međutim, ističe da zabrinjava podatak da se ukupan broj obolelih povećao za 12 odsto, a broj obolelih žena za 55 odsto, čemu je, kaže, doprinelo i što gotovo 40 odsto građana puši.

Olja Ćorović iz Udruženja za borbu protiv raka pluća “Punim Plućima” napominje da je rak pluća postao gotovo javno zdravstveni problem i da je potrebno da taj skrining program ne ostane samo pilot projekat, već da preraste u nacionalnu strategiju države.

Karcinom pluća predstavlja vodeći uzrok smrtnosti od svih maligniteta kako u svetu, tako i u Srbiji, dok broj obolelih raste svake godine.

Od ove vrste raka, u Srbiji svake godine oboli gotovo 7.000, a umre više od 5.000 osoba.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: