Podeli vest

Srbiju je ove godine sa kruzera posetilo 182.765 turista, što je za 35 odsto više nego lane, a zabeleženo je 1.405 pristajanja kruzera, objavila je danas Agencija za upravljanje lukama.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ MGSI/PREDRAG MITIĆ

Najviše pristajanja ostvareno je u Beogradu, 566, zatim u Novom Sadu, 372, u Donjem Milanovcu, 268 i Golupcu, 177. Osim dobrih rezultata, ovogodišnju sezonu obeležila su otvaranja tri nova međunarodna pristaništa i to u Sremskoj Mitrovici, Zemunu i Šapcu, pa Srbija sada ima 10 otvorenih pristaništa.

Kada je reč o broju putnika sa kruzera, Srbija je treća zemlja u Dunavskom regionu, posle Austrije i Mađarske a našu zemlju sa reka obilaze turisti iz celog sveta, iz Amerike, Kanade, Meksika, Azije, zapadne Evrope.

Njihova potrošnja godišnje iznosi oko 3,5 miliona evra, a procenjuje se da su indirektni prihodi od kruzinga, usluge rominga, ulaznice za muzeje, hrana i piće, duplo veći. Iz Agencije za upravljanje lukama navode da su radi potpunijeg iskorišćavanja nautičkih potencijala naše zemlje inicirali razvojni projekat “Zaplovi Srbijom”, a u sklopu njega planirana je izgradnja i otvaranje međunarodnih putničkih pristaništa u Sremskim Karlovcima, Apatinu, Banoštoru i Velikom Gradištu, Ram.

Planirana je i izgradnja pet marina na Dunavu i razvoj domaćeg i prekograničnog linijskog i kanalskog saobraćaja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: