Delegacija Evropske unije u Srbiji pokrenula je kampanju “Sve je lako kad znaš kako” kojom nastoji da podigne svest na temu unapređenja digitalnih veština starijih građana Srbije, sa ciljem da ovladaju osnovnim znanjima koja će im olakšati komunikaciju i korišćenje digitalnih usluga, komunikacija i ostalih digitalnih resursa.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pexels

Pokrenuta kampanja EU o unapređenju digitalnih veština za starije u Srbiji

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije iz 2022. godine, 32,4% populacije starije od 65 godina koristilo je računar u poslednjih 12 meseci, a 44,5% koristilo je internet u prethodnih godinu dana, u poređenju sa 69,71 odsto u EU, saopštila je EU Info mreža.

Kako napominju iz delegacije EU, u doba brzog tehnološkog napretka, stariji sugrađani neretko se suočavaju sa brojnim izazovima u procesu prilagođavanja novim tehnologijama, a samim tim i teže uklapaju u društvene tokove.

Kao posledica digitalnog jaza, stariji deo populacije ostaje uskraćen da u potpunosti iskoristi dobrobiti digitalnih usluga, ali i mogućnosti komunikacije i integrisanosti sa porodicom i prijateljima.

Upravo zato, kampanjom pod sloganom „Sve je lako kad znaš kako“, Delegacija EU u Srbiji apeluje na javnost i mlađe generacije da pomognu starijim osobama da prevaziđu digitalne izazove, a istovremeno poziva starije sugrađane da se prijave za besplatne obuke za digitalne veštine u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kao i nekoliko drugih gradova Srbije, koje će se sprovoditi od februara do juna 2024. godine.

“U EU sledimo univerzalni princip da nikog ne ostavljamo za sobom i stoga nastojimo da radimo na uključivanju svih delova zajednica koji se suočavaju sa bilo kakvim izazovima. Stariji građani su često isključeni u svojim društvima, u nemogućnosti da drže korak sa tehnologijom koja se razvija te se moramo pobrinuti da ne zaostaju za njom”, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Žiofre je rekao da je “naša dužnost kao društva, ali i njihove dece, unuka i sugrađana, da uzvratimo znanje i pažnju sa kojima su nas odgajali“.

Sve informacije o terminima obuka dostupne su pozivom EU Info centra na broj 011 4045400 radnim danima od 10 do 16 časova.

Kampanja „Sve je lako kad znaš kako“, koja je pokrenuta juče, trajaće do 19. februara.

Kampanju čine dve paralelne aktivnosti – podizanja svesti javnosti (uključujući kroz TV spotove i bilborde) i organizacija edukativnih radionica, namenjenih starijim sugrađanima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: