Podeli vest

Srpski spasilački tim, sa 45 pripadnika zajedno sa opremom za spasavanje iz ruševina i vatrogasnim vozilima, angažovan je na saniranju posledica i spasavanju preživelih u Odabasi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

turska
Tanjug/AP Photo/Mahmut Bozarsan

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, koji su upućeni u Tursku, kako bi pomogli u traganju i spasavanju preživelih u razornom zemljotresu, tokom današnjeg dana sa kolegama iz Italije ulažu maksimalne napore kako bi pomogli u traganju i spasavanju preživelih u razornom zemljotresu koji je pogodio ovu zemlju.

Srpski spasilački tim, sa 45 pripadnika zajedno sa opremom za spasavanje iz ruševina i vatrogasnim vozilima, angažovan je na saniranju posledica i spasavanju preživelih u Odabasi.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uputio je u Tursku 45 vatrogasaca – spasilaca, sa službenim psom obučenim za pretragu terena i kompletnom opremom za probijanje, presecanje i elektronsku pretragu nestalih lica.

Takođe, Srbija je u područja ugrožena zemljotresom poslala navalno vatrogasno vozilo, četiri kombi i četiri terenska vozila, navedeno je u saopštenju MUP-a.

Trifunović: Ne postoje sankcije koje ograničavaju Srbiju da pomogne Siriji

Tradicionalno dobri odnosi Srbije i Sirije, koja nije priznala KiM kao nezavisnu državu, nam omogućavaju da se bez ikakvih sankcija pomogne Siriji i njenom narodu, izjavio je danas Darko Trifunović iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

On je za Tanjug rekao da je donacija EU Siriji od 3,5 miliona vera simbolička, ali da zajedno sa Međunarodnim crvenim krstom koji je kupio 200 miliona franaka znači mnogo više, samo da je pitanje na koji način će to biti raspoređeno.

Dodaje da ono što nas zanima jeste kako će naš crveni krst i naši građani preko naše ambasade i naših ministarstva spoljnih poslova reagovati posebno kada je u pitanju Sirija, i da treba apelovati na humanost ljudi, ali da na kraju krajeva sama država štiti interese građana i da bi ona trebalo da “odreši kesu”.

“Videli smo da u nekom prošlom periodu država nije donela nikakav set zakona koji bi regulisala položaj takvih ljudi posebno kad su migranti u pitanju. Za izbeglice je jasno, oni koji dolaze iz Sirije su izbeglice jer je Sirija država zahvaćena ratom, ali za migrante je druga priča”, rekao je Trifunović.

On se zapitao kako Srbija da utvrdi ko je iz Sirije, ko nije kada ima toliko falsifikovanih sirijskih pasoša i postoje čitave štamparije na teritoriji Turske.

“Oni samo zamene sliku na isti kliše pasoša. Ta ratna dejstva u Siriji su doveli do toga da su aparati za pravljenje originalnih sirijskih pasoša završavali u rukama švercera. Mi nismo doneli taj set zakona koji će boravak takvih lica da ograniči i uslovi na našoj teritoriji. Oni koji treba da rade te bezbednosne procene ili ih nisu uradili ili ne znaju da ih rade”, istakao je Trifunović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: