Podeli vest

Kompanija Meta, Osnivač Instagrama i Facebook-a, će se u maju suočiti sa velikom pravnom odlukom zbog koje bi mogla da zatvori svoj servis u Evropi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Facebook meta

Problem koji bi mogao da dovede do gašenja Facebook-a i Instagrama u Evropi leži u zaštiti podataka i propisima koji sprečavaju prenošenje, pohranjivanje i obradu podataka korisnika iz Evrope na američkim serverima. Ova odluka mogla bi da bude doneta već poečtkom maja.

“Ako Evropska komisija ne usvoji nikakvu odluku o primerenosti i ne budemo se mogli i dalje oslanjati na standardne ugovorne klauzule ili na druge alternativne načine prenosa podataka iz Evropske unije u Sjedinjene Države, verojatno nećemo moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram, u Evropi”, navodi se u saopštenju META-e.

Šta će gašenje Facebook-a i Instagrama značiti za korisnike?

Za obične korisnike ovo znači da bi mogli da izgube kontakt sa prijateljima ili da bi konačno smanjili broj sati provedenih na mrežama.

Druga stvar koja bi se mogla dogoditi je dodatni rast TikTok-a koji takođe nije siguran, jer vlade širom sveta već gase naloge na ovim mrežama.

Treće i možda najbitnije, veliki broj malih privrednika i radnji kojima je ovo jedini način da reklamiraju svoje proizvode moraće da nađu alternativu.

Ipak, stručnjaci kažu da će do ovog scenarija teško doći jer Meta ne želi da izgubi tržište Evrope i Evropske unije. Ukoliko se to ipak dogodi to bi čak moglo da otvori prostor za razvoj domaćih i regionalnih zajednica i društvenih mreža.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: