Podeli vest

Hezbolah je šiitska islamistička organizacija koja je politički uticajna i kontroliše najmoćniju oružanu silu u Libanu, piše Bi-Bi-Si (BBC).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Nabil al-Jurani

Pokret je početkom 1980-ih godina osnovao Iran, kao najdominantnija šiitska sila u regionu, kako bi se suprotstavio Izraelu čije su snage okupirale južni Liban tokom građanskog rata u toj zemlji.

Vojno krilo Hezbolaha je odgovorno za seriju smrtonosnih napada na izraelske i američke snage u Libanu, a nakon povlačenja Izraela iz Libana 2000. godine, militantna grupa je preuzela zasluge za odvraćanje izraelskih snaga.

Hezbolah ima hiljade boraca i ogroman raketni arsenal u južnom Libanu i nastavlja da se protivi prisustvu Izraela u spornim pograničnim oblastima.

Između militantne grupe i Izraela je 2006. godine izbio rat, koji je pokrenut kada je Hezbolah izveo smrtonosni prekogranični napad.

Izraelske trupe su potom izvršile invaziju na južni deo Libana kako bi pokušale da eliminišu pretnju koju predstavlja Hezbolah, međutim borci militantne grupe su se zadržali na istom mestu i povećali su svoje kapacitete.

Zapadne države, Izrael, arapske zemlje Persijskog zaliva i Arapska liga su proglasile Hezbolah terorističkom organizacijom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

orlić

VLADA: Orlić zvanično direktor BIA-e

Vlada Srbije donela je danas na sednici rešenje o postavljenju Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije. Saglasnost da Orlić bude…