Podeli vest

Informacije da se Beograd i Sarajevo poslednjih dana nalaze u vrhu najzagađenijih gradova sveta uzburkale su javnost. Ovakve vesti, međutim, nisu novina i ponavljaju se iz godine u godinu, posebno u zimskom periodu kada se aktivira veliki broj individualnih ložišta.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Zagađenje Beograd
Foto: Shutterstock

Za početak, važno je da svi budu informisani o pojačanom zagađenju, a informacije o tome, kada je u pitanju grad Beograd, mogu se pratiti na sajtu Beoeko.

Ukoliko na ovom ili bilo kom drugom sajtu primetite da je u vazduhu je povećan broj PM 2.5 čestica vreme je za reakciju.

PM 2.5 čestice su tri puta manje od najfinijeg zrna peska i nastaju iz različitih izvora najčešće iz individualnih ložišta, automobila i sagorevanjem drveta i uglja.

Zbog svoje veličine osim do pluća mogu dospeti i u krvotok.

Upravo zbog toga , kada je vazduh označen kao “zagađen”, može se očekivati da to može izazvati zdravstvene tegobe u celoj populaciji.

Ozbiljnije zdravstvene tegobe mogu se javiti kod starih, dece, a posebno kod osoba sa oboljenjima srca i pluća.

Preporuke za ponašanje stanovništva kada je vazduh zagađen

– Preporuka za osetljive grupe: Izbegavati naporne aktivnosti (aktivnosti u spoljnoj sredini koje su praćene ubrzanim i dubokim disanjem) u spoljašnjoj sredini. Preusmeriti obavljanje aktivnosti u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

– Preporuka za ostale u populaciji: Skratiti dužinu i smanjiti intenzitet napornih aktivnosti. Praviti češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: