Podeli vest

Kompanija Tojota Motors saopštila je da će povući milion svojih vozila u Sjedinjenim Američkim Državama zbog defekta u senzoru koji bi mogao da izazove kratak spoj i deaktivira vazdušne jastuke, kao i više od 1,8 miliona vozila RAV4 proizvedenih između 2013. i 2018. godine, zbog rizika od požara. Prelazi na Teslin standard za punjenje električnih automobila.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/AP Photo/Paul Sancya, File)

Povlači milion vozila zbog defektnih senzora na vazdušnim jastucima

Povlačenje obuhvata vozila od 2020. do 2022. godine koji uključuju različite modele Avalona, Kamrija, Korole, RAV4, Lekusa ES250, ES300H, ES350, RKS350 Highlandera i Siena hibridnih vozila zbog defekta na senzorima, prenosi Rojters.

Senzori obezbeđuju da se vazdušni jastuci ne aktiviraju ako mala odrasla osoba ili dete sedi na prednjem sedištu, a dileri će pregledati i ako je potrebno zamenite senzore.

Tojota povlači više od 1,8 miliona vozila RAV4 zbog rizika od požara

U saopštenju se navodi da neke zamenske baterije u ovim SUV vozilima nisu tačnih dimenzija i da bi mogle da se olabave i izazovu požar ako automobil naglo skrene, prenosi CNN.

“Pokret može da dovede do kontakta pozitivnog terminala baterije sa stezaljkom za zadržavanje baterije i kratkog spoja”, precizira se u Tojotinom saopštenju.

Japanski proizvođač automobila je rekao da radi na popravci koja će biti potpuno besplatna za vlasnike ovih vozila. Oni će biti obavešteni u decembru.

Prelazi na Teslin standard za punjenje električnih automobila

Kompanija Tojota saopštila je da će sva njena električna vozila (EV) koja se prodaju u SAD imati priključke za punjenje usklađene sa standardom firme Tesla (NACS) umesto kombinovanog sistema punjenja koji sada koriste proizvođači EV u Americi.
Tojotina najava znači da su svi najprodavaniji američki proizvođači automobila pristali da pređu na Teslin standard u narednih nekoliko godina, prenosi CNN.


Izvršni direktor Tesle Ilon Mask je u novembru prošle godine pozvao sve proizvođače električnih vozila da pređu na sistem punjenja NACS.
Maskov poziv je nakon šest meseci prihvatio Ford, a nakon toga i Dženeral motors, Merdedes-Benc, Nisan, Honda i drugi.


Kompanija Stelantis za sada nije rekla da će preći na Teslin standard.
Ova kompanija trenutno ne nudi električna vozila u SAD, ali na američkom tržištu prodaje popularne hibride kao što je Džip rengler 4Xe (Jeep Wrangler 4Xe).


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: