Sud pravde Evropske unije saopštio je danas da su Evropska fudbalska unija (UEFA) i Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) zloupotrebile dominantan položaj blokirajući pretnjom sankcijama stvaranje alternativnog turnira, Superlige, prenosi Rojters.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay


Rojters takođe navodi da ova presuda znači da će u budućnosti biti dozvoljeno osnivanje Superlige.
Kompanija A22, koja je osnovana da sponzoriše i podrži Superligu, konsultovala je gotovo 50 evropskih klubova od oktobra prošle godine i razvila 10 principa zasnovanih na tim konsultacijama kako bi se napravila liga novog izgleda.


UEFA i FIFA su se protivile osnivanju Superlige i zapretile su da će kazniti sve klubove, koji budu učestvovali, izbacivanjem iz sopstvenih takmičenja, a fudbalere izbacivanjem iz reprezentacija.


“Pobedili smo! Monopol UEFA je gotov, a fudbal je besplatan. Klubovi su sada slobodni i mogu sami da odlučuju o svojoj budućnosti”, rekao je izvršni direktor Superlige Bernd Rajhart.


Kompanija A22 je tužila UEFA-u i FIFA-u za sukob interesa. Rojters prenosi da je Sud Evropske unije presudio da su se UEFA i FIFA prekšile zakon o takmičenju kada su pre dve godine zabranile osnivanje Superlige.


Evropsku Superligu zatvorenog tipa u aprilu 2021. pokušalo je da osnuje 12 klubova, ali je taj plan propao za 48 sati. Od projekta još nisu odustali Real Madrid, Barselona i Juventus.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: