Podeli vest

Tokom arheoloških iskopavanja na Palatinskom brdu u Rimu, blizu Foruma, otkriven je mozaik u aristokratskoj vili, za koji se smatra da je star oko 2.300 godina.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay


Šefica Arheološkog parka Koloseum, koji je zadužen za palatinski lokalitet, Alfonsina Ruso, saopštila je da ono što ovo otkriće čini neuporedivim nije samo neverovatna konzervacija mozaika, već i dekoracija, koja sadrži scene rimskih pomorskih i kopnenih bitaka, za koje Ruso pretpostavlja da je vodio vlasnik vile.
Delo je uokvireno polihromnim kristalima i egzotičnim staroegipatskim plavim pločicama, prenosi CNN.


Ruso je navela da je u antičkim vremenima bilo uobičajeno za plemićke porodice s vilama na Palatinskom brdu da koriste bogate dekorativne elemente kao simbole raskoši i visokog društvenog ranga.


“Mozaici su se obično nalazili na podovima, ali ovaj se nalazi i na celom prednjem zidu i neverovatno je očuvan. Osoba koja je naručila pravljenje mozaika je bila dovoljno bogata da priušti uvoz dragocenih materijala iz celog carstva kako bi ukrasila ovu vilu.

Do sada nismo pronašli ništa o identitetu ove osobe, ali verujemo da će nam dalje istraživanje pomoći da utvrdimo ko je bila ova patricijska porodica”, rekao je Marko Rosi, profesor rimskih antikviteta na Univerzitetu Roma Tre.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ