Podeli vest

Na četvrtom seminaru o proizvodnji šećerne repe u Novom Sadu, posvećenom njenoj preradi, MK grupa je saopštila da je proizvodnja šećera uvećana za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Prema rečima direktora kompanije Sunoko Slobodana Košutića, u regionima Bačke proizvodnja je skoro 65 tona po hektaru, dok je u regionima Srema i Banata oko 50 tona.
Više od dva miliona tona je proizvodnja šećerne repe u Srbiji, međutim prosečna digestija je bila na nivou 15 odsto, tako da je to dovelo do manjeg prinosa po toni šećera, odnosno ukupna proizvodnja šećera zbog kog se šećerna repa i gaji veča je od 300.000 tona u Srbiji, rekao je Košutić.


Za 2024. godinu očekuje se više od 40.000 hektara za proizvodnju šećerne repe.
Šećerna repa je ove godine najisplativija kultura u poljoprivredi i taj rezultat će verovatno dati prinos koji su ostvarili naši poljoprivredni proizvođači.
Naravno i subvencija koju očekuju od države i podrška Sunoka, da im mi obezbedimo sve što je potrebno za proizvodnju, kazao je Košutić.


Direktor istraživačko-razvojnog centra Saša Rajačić očekuje da će proizvodnja ove godine biti dovoljna ne samo za domaće tržište već i za izvoz.
“Unapredili smo značajno preporuke koje se tiču đubrenja, radimo analize zemljišta po najnovijim metodama. Suzbijamo korov i prinuđeni smo da sve više koristimo neke alternativne metode kojima možemo da zamenimo herbicide”, naveo je Rajačić.


Kompanija Sunoko koja posluje u sastavu MK grupe je najveći proizvođač šećera u Srbiji i organizator Seminara o šećernoj repi.
Na seminarima se predstavljaju rezultati istraživanja o tehnologijama proizvodnje repe koje sprovodi Istraživačko-razvojni centar ove kompanije, osnovan 2019. godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: