Podeli vest

Britanska policija će moći da vrši pretragu prilikom prepoznavanja lica u bazi podataka koja sadrži fotografije 50 miliona britanskih vlasnika vozačkih dozvola, u skladu sa promenom zakona koju je tiho uvela vlada, piše “Gardijan”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

britanija
Foto: Shutterstock

Ako policija bude želela da stavi ime na sliku koju su snimile ČTV (nadzorne televizijske kamere) ili sliku podeljenu na društvenim mrežama, na osnovu zakona imaće ovlašćenja da pretražuje evidenciju vozačkih dozvola da bi pronašla sliku koja se podudara.
Ta odluka, sadržana u jednoj klauzuli u novom zakonu o krivičnom pravosuđu, mogla bi svakog vozača u zemlji da stavi pod policijski nadzor, tvrde aktivisti za zaštitu privatnosti.


Namera da se dozvoli policiji ili Nacionalnoj agenciji za kriminal (NCA) da eksploatišu evidenciju o vozačkim dozvolama Velike Britanije nije eksplicitno pomenuta u predlogu zakona ili u njegovim objašnjenjima, što izaziva kritike da se vlada “šunja ispod radara”.


Kada zakon o krivičnom pravosuđu bude usvojen, ministar unutrašnjih poslova Džejms Kleverli mora da uspostavi “pravila o informacijama o vozačima” kako bi omogućio pretragu, ali će, prema zakonu, biti potrebne samo konsultacije sa policijskim telima.
Kritičari tvrde da tehnologija prepoznavanja lica predstavlja pretnju pravima pojedinaca na privatnost, slobodu izražavanja, nediskriminaciju i slobodu okupljanja i udruživanja.


Policija sve više koristi prepoznavanje lica sa bazom poznatih podataka na velikim javnim događajima, kao što su protesti.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: